Проф. Герджиков: Убеден съм, че ще спечеля, но ако не стигна до втори тур, ще подкрепя Лозан Панов

Аз не съм говорил за смирение и помирение, говорех за обединение и за това да се разбираме, защото има много каузи, за които си струва да работим заедно, обяви той

Аз не съм говорил за смирение и помирение, говорех за обединение и за това да се разбираме, защото има много каузи, за които си струва да работим заедно. И много хора го правят, само че политиците не го правят. Партиите са склонни да се карат и по теми, по които в обществото няма спор.

Това заяви в „Денят започва с Георги Любенов“ кандидатът за президент проф. Анастас Герджиков.

„Необходимо е да намерим друг начин да говорим помежду си. Това не може да бъде начинът, в който само заклеймяваме противника отсреща. Човекът отсреща изобщо не трябва да бъде противник и опопнент, той трябва да е партньорът, с който работим, дори едните да са управляващи, а другите опозиция“, допълни професорът.

Той каза, че не иска да бъде партиен симпатизант, а кандидат за президент.

По думите му днес ние нямаме национален идеал. Откакто осъществихме мечтата си да влезем в ЕС и НАТО, ние нямаме нова истинска голяма цел.

Трябва да имаме някаква визия за бъдещето – разбира се, евроатлантическата ориентация е безспорен приоритет,очевидно е, че трябва да има върховенство на закона, можем да се обединим около определени политики в образованието, здравеопазването, социалните политики, защо не направим това?“, попита проф. Герджиков.

Според него в България имаме проблем в партизанщината и в лобирането. Винаги е имало такива спорове между партиите и са нужни правила.

„Ние трябва да направим такива правила, че те да не позволяват подобни неща. Правилата се променят със закони и наредби. Президентът освен да бъде олицетворение на единството на нацията, може да се опита да убеди партиите, че представляват група граждани, които искат да работят заедно, те не се противопоставят помежду си. Започвамеда се мразим по всякакви поводи, това не може да продължава така„, категоричен беше кандидат-президентът.

Той заяви, че е имало всякакви атаки срещу него и срещу негови близки хора. „Когато човек, направи това, което аз направих, си дава сметка, че може да стане жертва на подобни неща, но аз не съм склонен да пожертвам и други хора, така че това просто не е почтено“, допълни проф. Герджиков.

 

Ако бъда подкрепен само от ГЕРБ и ДПС, няма шанс да бъда избран.

„Аз обясних вече. Аз не съм член на ГЕРБ. Получих подкрепата на ГЕРБ, за която съм признателен. Няколко души ми се обадиха да ме попитат неблагодарен ли съм, че посочвам само грешките на ГЕРБ, а не постиженията им. Да, те са постигнали големи успехи за 12 години – икономически растеж, инфраструктура, образованието в университетите и училищното образование. ГЕРБ успя да върне в клас отпадналите ученици. Това не е просто да се погрижиш за децата. Все по-малко работещи българи щяха да издържат все повече неработещи. Приемането в Банковия съюз е най-важното нещо след приемането ни в ЕС“, изтъкна той.

„Как мога да отхвърля подкрепата на партията, която е подкрепена от 800 000 души. Как да им кажеш: „не те искам“. Защо да го направя“, попита ректорът на СУ по повод подкрепата на ГЕРБ.

„Действащият президент промени поведението си, защото видя как може да се говори и по обратния начин. Румен Радев вижда, че прави грешка, когато се противопостави остро на определини партии. Говоря за поведението през цялата година, а не за предизборните закачки. Аз бях склонен да се кандидатирам и преди разговора с Борисов. Когато разбрах, че партия ГЕРБ би ме подкрепила, се съгласих“, заяви проф. Герджиков.

„Ако бъда подкрепен само от ГЕРБ или ДПС или и двете партии, няма шанс да бъда избран. Нашата президентска двойка ще бъде избрана, ако над 50% ни изберат. Аз съм убеден, че ще спечеля изборите. Ако на втори тур отиде някой друг, а не аз, аз бих подкрепил г-н Лозан Панов, защото подкрепя върховенството на закона“, обяви той.

„Няма да коментирам модел и действие на Радев. Единственото, което ме безпокои е неговото дръзко поведение към личности и партии. Няма нужда да се противопоставяме по този ожесточен начин“, заключи проф. Герджиков.

 

Ва въпрос дали подкрепя Истанбулската конвенция, проф. Герджиков отговори, че тя е създадена за борба срещу насилието срещу жени и е била направилно интерпретирана у нас.

На допълнителен въпрос дали подкрепя еднополовите бракове – проф. Герджиков заяви, че ако отговори какво мисли, ща загуби огромен брой от избирателите си.

По отношение на РС Македония, кандидатът за президент ззащити националната позиция в момента.

Подобни статии

Свиленски: Спекулации са имената на министри по медиите

По думите му в понеделник и вторник ще има срещи на...

Още в катергорията

Свиленски: Спекулации са имената на министри по медиите

По думите му в понеделник и вторник ще има...

Балтова: Активният зимен сезон започва в средата на декември

Разработени са указания за местата за настаняване, както и...

Проф. Аргирова: Омикрон се разпространява около 3 пъти по-бързо

По думите й засегнати са предимно млади хора и...