Проф. Огнян Кунчев: Нужен е стриктен локдаун, за да се спасят хиляди животи

Останали са около 100 легла, които ще бъдат заети през тези дни. За около седмица ще бъдат заети всичките 9000 легла за ковид болни, твърди математикът

С този темп на нарастване на случаите и заемането на леглата в болниците, то нашата здравна система е пред колапс. Процентът на новопостъпилите рязко се вдигна. Останали са около 100 легла, които ще бъдат заети през тези дни. За около седмица ще бъдат заети всичките 9000 легла за ковид болни.  Това заяви математикът проф. Огнян Кунчев в ефира на Нова телевизия.

Нещата ескалират. Мерките, които бяха въведени си изиграха ролята. Стихията обаче тръгна и няма как да бъде спряна с малки огради. Преди 15 септември нещата бяха предвидени, каквато и мярка да се въведе сега, то тя ще бъде усетена след 10-15 дни, каза още проф. Кунчев.

„За миналата година съм сметнал, ако не беше направен локдауна, то починалите щяха да са с 15 000 – 17 000 души повече.

В момента трябва да се въведе един стриктен локдаун, за да се спасят поне едни 15 000 живота. Над 6000 души се заразяват на ден и това е само върхът на айсберга и трябва да се види отдолу – то тази бройка трябва да се умножи по 4 или 5. Тези хора нямат никакви симптоми засега, но ходят и разпространяват вируса“, категоричен е проф. Кунчев.

Подобни статии

Емануил Йорданов: Искрено съжалявам, че Бойко Рашков не беше избран за главен прокурор

Изборите показаха какво се случва с партиите, които не оправдават доверието,...

Още в катергорията