Путин: Русия няма да разполага нови ракети в Азиатско-тихоокеанския регион

Външният министър Сергей Лавров изтъкна, че заявеното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг разширяване на мисията на Алианса в Индийско-тихоокеанския регион е „много опасна игра“

Предложеният от Русия мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег остава в сила. Това обяви руският президент Владимир Путин на среща чрез видеоконферентна връзка с лидерите на страните от Югоизточна Азия, предаде БНР.

Путин предупреди, че след излизането на Русия и на Съединените щати от Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег, съществува реална опасност от появата на такива ракети в Азиатско-тихоокеанския регион от нова надпревара във въоръжаването.

Осъзнавайки опасността от подобно развитие на събитията, Русия обяви едностранен мораториум върху разполагането на ракети със среден и малък обсег в Азиатско-тихоокеанския регион и други части на света и призова за сериозен разговор по този въпрос с всички заинтересовани държави. Това руско предложение е в сила и става все по-актуално.

Междувременно руският министър на външните работи Сергей Лавров упрекна западните държави, че пренебрегват предложението на президента Путин:

„Нашите западни колеги се отказват от този мораториум и не искат да преговарят по дадения въпрос. Това е жалко“.

Лавров подчерта, че Москва е категорично против заявеното от генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг разширяване на мисията на Алианса в Индийско-тихоокеанския регион.

„Смятам, че това са много опасни игри. Ще направим всичко възможно да се противопоставим на подобни тенденции“, заяви Лавров след преговори в Москва с южнокорейския си колега Чон И Йон.

Подобни статии

Талибаните поискаха помощ от ЕС, за да бъде гарантирано функционирането на афганистанските летища

Талибаните поискаха от Европейския съюз помощ, за да бъде гарантирано функционирането...

Още в катергорията

СЗО подготвя глобален договор за предотвратяване и реагиране на бъдещи пандемии

Представители на държавите, членуващи в Световната здравна организация, договориха...

Мониторинговата група на ЕП обсъжда резултатите от визитата си в България

Мониторинговата група към комисията по граждански свободи, правосъдие и...