Първанов за президентските избори: Дебатът ще определи победителя

Според основателя на партия АБВ, ако България не се беше отказала от АЕЦ „Белене“, сега ситуацията с цените в енергетиката можеше да е съвсем различна

 

Не ясно кой ще е победителят от президентския вот. Това каза държавният глава на България в периода 2002-2012 г. и основател на партия „АБВ“ Георги Първанов.

Относно тенденцията, че основните кандидати са издигнати не от партии, а от инициативни комитети, Първанов каза:

„Изпробвал съм и двата варианта. Бил съм и партиен кандидат, и на инициативен комитет. Зависи от конкретния момент. Не е грешка и не е обидно към партиите, ако кандидатът се яви с един авторитетен инициативен комитет. При положение, че зад кандидата и инициативния комитет застанат и сериозни партии.

Според него по-важно е как ще премине самата предизборна кампания, а какъв дебат ще има: „В дискусиите ще видим кой колко струва. Там ще предопределим нашия вот. Не бих казал, че е ясно кой е победителят“.

Първанов направи коментара си по време на V Международен енергиен форум на тема: „Енергийната сигурност на България – ядрена енергия и газ?“, организиран от „АБВ“. Ако България не се беше отказала от АЕЦ „Белене“, сега ситуацията с цените в енергетиката у нас можеше да е съвсем различна. Около това се обединиха енергийни експерти по време на конференцията.

Ако държавата се заеме с изграждането на втора атомна централа, при положение, че два реактора вече от години отлежават в хангари, то новата мощност може да бъде завършена до 2029 г., смятат още експерти.

Според тях е нужно правителството да предприеме мерки, за да спаси и бизнесите и потребителите, пряко засегнати от високите цени и на газа и на електроенергията.

„Не съм енергетик, малко съм се докоснал и съм помогнал в енергийната дипломация в един важен момент за България. Участвал съм в безброй подобни дискусии. Пет са само на „АБВ“ сигурно, междувременно в парламента, в други форуми. Ако някой, който се занимава с наука, направи една равносметка и тегли чертата какъв е ефектът от нашите дискусии, ще трябва да признаем, че той е минимален и клони към нулата. Не защото тук не се чуват добри , силни и работещи идеи, напротив“, каза Първанов, цитиран от „Фокус“.

Според Първанов плановете на страната в сферата на ядрената енергетика са силно политизирани. „Руският реактор в „Белене“, когато отиде в „Козлодуй“, няма да стане по-малко руски, но натискът е стратегико-психологически и икономически “, допълни Георги Първанов.

По думите му отсъства политическа отговорност: „Ако погледнем назад във времето – едни и съши са хората, които закриват проекти на „Белене“ и в същото време откриват“.

Първанов препоръча да бъде направен синтезиран вариант с конкретни предложение и част от позициите, представени на Форума, и да бъдат предоставени на президента и на министър-председателя.

„Служебно или не, правителството трябва да възстанови работата по проектите, а не да чакаме да се случи някакво чуди. Няма такова, само губим темпо. Знаете колко струва загубата на темпо в енергийната дипломация“, обясни той.

 

Подобни статии

Васил Гарнизов: БСП е по-ясен и предвидим партньор в преговорите, отколкото другите участници

Според политолога, Петков и Василев са подходящи за обществена терапия, а...

Още в катергорията

Проф. Витанов: За Коледа ще имаме 30 000 починали от COVID-19

„Много предварително се наплашихме от варианта Омикрон. Ако не...