Радев: Българските служби трябва да работят така, че у нас да не остават неразкрити кутии на Пандора

Правителството вече въвежда мерки в подкрепа на малките и средни предприятия заради цените на тока, каза държавният глава

Българските служби трябва да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора. Това каза пред журналисти в Благоевград държавният глава Румен Радев, предаде Радио „Фокус“ – Пирин.

Радев заяви, че в кампанията трябва да бъдат водещи идеите, а не компроматите. „Всеки да има възможност да изяви себе си, да представи кой е, за какво се бори и как ще се бори, да се изяви на сцената“, обясни държавният глава.

„Моят дебат е с българските граждани. Водя го през целия си мандат и винаги съм бил на тяхна страна. Интересен ми е дебатът с всички кандидати за президенти, те са български граждани“, поясни той.

Относно това, че днес трябва да излезе второ българско име от досиетата „Пандора“, Радев коментира: „Моите очаквания са българските служби, правоохранителни органи, да работят така, че възстановяването на стабилността да минава през това българските граждани да научават от тях, а не от чужбина за нарушаваните ни закони. Да работят така, че в България да не остават неразкрити кутии на Пандора“.

Правителството вече въвежда мерки в подкрепа на малките и средни предприятия заради цените на тока, каза Радев.

„Видяхте ли тази сутрин енергийната карта на Европа? Публикуват я всеки ден. Това е световен и остър европейски проблем. Цяла стара Европа вече е в черно. Цените са скандални. Отиват над 300 евро за мегаватчаст. Вижте цените в България – 187 евро, заедно с Полша и Румъния, ние сме в най-ниския сегмент на цените. Кризата ще продължава, тя е световна тенденция“, коментира държавният глава.

„Какво правим? Трябваше да задавате този въпрос през изминалите 12 години. Какво направиха предишните управляващи, за да решат в перспектива тази очертала се криза в енергетиката, а не с безхаберие да нокаутират тази система и да я оплитат в схеми“, допълни той.

„Искам да поздравя служебното правителство, че в този труден момент продължават с мерките, продължават да подкрепят българския бизнес. Знаете как бяха либерализирани цените за бизнеса, без да се подготвят малките и средни предприятия. Те бяха хвърлени в една среда, в една борса, където имат достъп само големите със съмнителни права. Това удари най-много малкия и среден бизнес. Правителството вече въвежда мерки в подкрепа на малките и средни предприятия. Над 265 хил. от тях ще бъдат подкрепени с облекчения от 15 до 30 лв. на мегаватчас.

Битовите потребители са на контролиран пазар, но вторично към тях повишението е чрез цените на всички стоки, продукти и услуги“, поясни Радев.

Относно намаляването на ДДС на храните, президентът заяви, че мнението на правителството е, че то трябва да се запази до отшумяване на кризата.

Подобни статии

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на COVID-19 за...

Още в катергорията

9874 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Това прави 22,5% положителни проби 9874 са новите случаи на...

Пяна, бате. Отново пяна покрива хоризонта небесен

Или по-накратко. Видимо е, че трябват промени. Ама откъде...