Радев: Членството на Северна Македония в ЕС е от изключителна важност за региона

Европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема с РСВ, заяви президентът

Членството на Република Северна Македония е от изключителна важност за региона. През май заварихме отношенията в задънена улица. Заварихме България неразбрана и изолирана в Европейския съюз, същността на проблема е системната дебългаризация. Европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема с РСМ. Това каза пред журналисти в Бърдо, Словения държавният глава Румен Радев, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Имах две важни срещи с лидерите на европейските институции, приключи и тристранната ни среща с канцлера Меркел и президента Макрон, към която се присъедини и премиерът на страната кандидат за членство РСМ Зоран Заев“, обясни Радев и уточни, че темата е била за търсене на начин за преодоляване на препятствията пред започване на преговори за членството на РСМ.

„Темата е изключително важна за нашия регион, за македонските българи, за мястото и ролята на България в ЕС и достойнството ни като на нация. За съжаление през май тази година заварихме отношенията между България и РСМ в задънена улица. Спомняте си 3-годишните прегръдки и обещания за безусловна подкрепа, въпреки липсващ договор. Спомняте си внезапното и изненадващо вето през декември миналата година без да се представят смислени аргументи към нашите европейски партньори. През май заварихме България изолирана и неразбрана в ЕС. На искам да се връщам назад към това наследство, трябва да гледаме напред“, допълни държавният глава.

„Европейските ни партньори все повече разбират същността на проблема с РСМ. Истинската същност е системната дебългаризация, системното унищожаване, години наред, на българското културно-историческо наследство в тази страна, воденият от десетилетия възродителен процес спрямо македонските българи. Правата на човека са фундаментални принципи, заложени дълбоко в ЕС. Тези срещи се провеждат на фона на множество сигнали за преследване и заплахи към хора с българско самосъзнание в процеса на преброяване в РСМ, на фона на случващото се поради няколко – подмяна на български паметни в РСМ“, коментира той.

„Системното унищожаване на българското културно историческо наследство в тази страна. Нашите позиции са ясни – докато този процес продължава и са потискани основни права, ние няма как да кажем „да“ на проекта. Това не е вето, не е стопиране на процеса, трябва да се уважават европейските принципи, трябва да се изкорени езикът на омразата, превратната представа и тълкуване за България от учебници, музеи, паметници, публично говорене, от държавната политика, тогава нашият народ е готов да каже „да“. Искаме ясни правно обвързващи документи за този процес“, допълни Румен Радев.

По думите му ключът към съгласие на България не е сложен, зависи от договора, сключен през 2017 година.

Държавният глава Румен Радев представлява България на Срещата на върха Европейски съюз – Западни Балкани, която се провежда днес в Бърдо, Словения.

Срещата на държавните и правителствени ръководители на страните членки от Европейския съюз започна на 5 октомври с дискусия, посветена на актуални въпроси от дневния ред на ЕС.

Кадър: bTV

Подобни статии

Корнелия Нинова става Министър на икономиката и вицепремиер

Динамиката на процесите по сглобяване на новото правителство текат с пълна...

Още в катергорията

Корнелия Нинова става Министър на икономиката и вицепремиер

Динамиката на процесите по сглобяване на новото правителство текат...

Радев ще проведе консултациите с парламентарните групи в понеделник и вторник

Вижте графика:  Президентът Румен Радев обяви графика за консултациите с...