Ректори на университети отсвириха Герджиков – политизирал образованието, докато Младен Маринов го държал за пардесюто

Къде отиде автономията и деполитизацията на университетите?

По повод 1 ноември – Ден на народните будители, Инициативният комитет на проф. Герджиков и полк. Митева канят ректорите на висши училища в среща „Вдъхновени от делата на народните будители за смислени академични послания в полето на знанието, защото силата е в тях“, научи сайтът BIG5.

Няма налично описание.Може и да не звучи академично мотото на срещата, но причината ректорите масово да отклоняват поканата е силното политизиране на събитието. От свои източници сайтът BIG5 научи отговора на ректора на Медицинския университет – Варна, който в прав текст подчертава, че поканата е в нарушение на Закона за висшето образование. Ето какво се посочва в него:

„Съгласно чл. 3 от Закона за висшето образование, „висшето образование е независимо от идеологии, религии и политически доктрини. То се осъществява в съответствие с общочовешките ценности и националните традиции.“ В качеството ми на ректор и представляващ българско висше училище, считам, че участието в мероприятие, организирано от инициативен комитет на кандидат-президент е в противоречие с изречение първо от посочената разпоредба. В съответствие с общочовешките ценности, националните ни традиции и памет, академичното ръководство на Медицински университет „Проф. д-р Паскалев Ив. Стоянов“ ще участвам в мероприятия за отбелязване на Деня на народните будители, при които липсва политически елемент.“

Недоволството сред академичната общност се засилва и от факта, че турнето на кандидат-президентската двойка Герджиков – Митева сред уж академични и културни среди и места е придружено неотлъчно от бившия МВР шеф и дясна ръка на Борисов – Младен Маринов. За това свидетелства и снимката, която бързо бе изтрита от медии и социални мрежи:

Няма налично описание.

Нека напомним, че по време на 12-годишното управление на ГЕРБ образованието (и в частност висшето образование), бе тотално забравено. Наред с това явно е забравено от т.нар. академична общност в инициативния комитет на Герджиков – Митева, че висшите училища по закон са автономни.

 

Подобни статии

Нови правила за влизане в България

Облекчават се условията за пристигащите туристи от страни в „червената зона” Нови...

Още в катергорията

Нови правила за влизане в България

Облекчават се условията за пристигащите туристи от страни в...

Преговори за кабинет: Среща на лидерите на ПП и ДБ

Очакванията са до откриване на 47-то Народно събрание в...

Времето – 1 декември 2021 г.

Днес ще е ветровито с умерен и временно силен...