„Росатом“ и „Газпром“ подписаха споразумение за намаляване на въглеродните емисии

„Газпром Нефт“ ще работи по техническите и търговски аспекти

„Русатом Оверсиз“ и „Газпром нефт“ подписаха споразумение за сътрудничество в областта на водородната енергия и намаляването на емисиите от CO2. Компаниите ще проучат възможностите за транспортиране и съхранение на въглеродния диоксид, който се отделя при производството на водород в рамките на проекти на „Росатом“ на остров Сахалин.

„Газпром Нефт“ ще работи по техническите и търговски аспекти на утилизирането на CO2, а двете страни ще търсят възможности за сътрудничество и в декарбонизирането на различни производства. „Росатом“ реализира проект за строителство на централа за производство на водород от природен газ в сахалинския регион в Русия.

Очаква се производство на между 30 000 и 100 000 тона годишно. Компанията ще проучи опита на „Газпром нефт“ при създаването на затворен цикъл за улавяне и извличане на CO2 на дълбочина няколко километра и използването на технологията за утилизиране на въглеродния двуокис, който се отделя при производството на водород. Тези решения се прилагат успешно от 2015 година.

Източник: Fakti.bg

Снимка: Shutterstock

Подобни статии

Ще разследват Борис Джонсън

Британският премиер е обещал 40 нови болници до 2030 година, което...

Още в катергорията

Ще разследват Борис Джонсън

Британският премиер е обещал 40 нови болници до 2030...

Пхенян критикува споразумението за военно сътрудничество между САЩ, Южна Корея и Япония

Създалата се ситуация налага още по-спешното засилване на отбраната...

Сърбия: Няма да станем “пехота на НАТО”!

Сърбия няма да влиза в конфликт между НАТО и...