САЩ бият тревога: Следващата пандемия е неминуема

Антъни Фаучи, директор на Националния институт по алергични и инфекциозни заболявания на САЩ, в речта си в неделя на Международния форум за наука и технологии в обществото, изброи основните мерки на научната общност за подготовка за следваща „неминуема“ пандемия, предава ТАСС, съобщи агенция „Фокус“.

„Първо, ние идентифицираме приоритетни патогени, които могат да причинят пандемия. Например Световната здравна организация има подобен списък. Проблемът е, че не можем да се ограничим до този подход, тъй като масовото разпространение на инфекцията обикновено се задейства от непредвиден патоген“, започна Фаучи.

„Второ, учените усъвършенстват методите за създаване на ваксини, като например технологиите за матричен РНК и векторни лекарства. Оптимизирането на тези методи вече изигра значителна роля в борбата срещу разпространението на коронавируса“, подчерта специалистът по инфекциозни заболявания. „След това използваме информацията, получена по време на изследването на вирусите, които принадлежат към едно и също семейство като този, който е причинил пандемията. Този подход дава възможност на ранен етап да се предвидят характеристиките на ваксините, които ще са необходими за въздействие върху патогена“.

Освен това, според него, „учените подобряват компонентите на терапевтичните лекарства, които преди това са били използвани срещу патогени, и по-важното е, че разработват нови молекули, които могат да засегнат уязвимите части на вирусите“. „Така че по-нататъшното развитие на тези мерки за противодействие ще ни позволи да се подготвим за следващата неминуема пандемия“. През четирите дни на форума, който започна на 2 октомври, ще се проведат повече от 15 сесии по широк спектър от теми, включително медицина и здравеопазване, образование, глобално затопляне, изкуствен интелект и роботика. Както през 2020 г., темата за пандемия, както се очаква, ще доминира във всички дискусии. Така ръководителят на Глобалния алианс за ваксини и имунизация Сет Бъркли ще участва в дискусия за укрепване на сътрудничеството в областта на глобалното здраве.

Подобни статии

Близо 9000 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 8932 при направени 39 445...

Още в катергорията

Близо 9000 са новите случаи на COVID-19 за последните 24 часа

Новите случаи на коронавирус у нас за изминалото денонощие са 8932 при...

СЗО предупреди, че пандемията не е приключила

Ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус предупреди...

Над 11 000 новозаразени с COVID-19 у нас

Общо 11 181 са заразените с коронавирус в България за...