Случаят „Миню Стайков” влезе в учебника на Европейския съд по правата на човека

Случаят „Миню Стайков“ влезе в ръководство-учебник на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). В помагалото за юристи обикновено се цитират емблематични дела.

Става въпрос за водещи, значими и скорошни решения с подчертана сложност и безпардонност в допуснатите нарушения на човешките права – като в случая на г-н Стайков, коментира пред „Флагман“ неговият адвокат Анна Попова.

Тя припомни, че вече има окончателно решение на ЕСПЧ по казуса с българския бизнесмен, с което България е осъдена.

Въпросното ръководство на Съда в Страсбург е с предназначение да окаже помощ в работата и да предостави информация на действащите юристи за най-значимите решения, постановени от ЕСПЧ от създаването му досега.

В него се посочват ключовите принципи, развити в практиката на Съда, както и относимите прецеденти – като в случая с делото „Стайков срещу България“, касаещо специализираното правосъдие.

Чете се от адвокати, съдии, прокурори, държавни служители, политици от държави – страни по Конвенцията, и ЕС.

Те от своя страна си създават мнение за правосъдието на осъдената държава по допуснатите нарушения и самия казус. Случаят „Стайков“ е срам за България, категорична е адв. Попова.

„По това дело представителите на нашата държава са представили в становището си манипулативни и изопачени данни пред ЕСПЧ, което уронва престижа на страната пред международната общественост.

Затова и сезирах министъра на правосъдието с искане за извършване на проверка и ангажиране на лична отговорност на държавните служители, които са представили тези данни.

В становището си представителят на държавата сочи голословно, че задържането на Стайков е прекъснато малко преди изтичане на първото обвинение и „услужливо“ пропуска повдигането на второ обвинение и продължаване на задържането на друго основание, което ЕСПЧ остро критикува в решението си.

България се представлява от държавни служители на хранилка, със заплати, плащани от нашия джоб, които живеят с чувство за безнаказаност и служат на нечии интереси, но не и на тези на държавата.

ЕСПЧ критикува Специализирания съд за това, че в определенията си за задържане на Стайков няма последователност, издържаност и реално срокът на задържането отдавна е станал неразумен“, коментира адв. Попова.

Подобни статии

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по сигнал на...

Още в катергорията

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по...

Извършват проверка в Община Стара Загора по сигнал за корупция

Служители на КПКОНПИ - Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка в...

Изпратили сме в Спецпрокуратурата копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков

По повод изявление на говорителя на Специализираната прокуратура, разпространено...