Стефан Янев за кораба: Чак на третия ден държавата разбра, че трябва да предприеме спешни мерки

Държавата ще поиска отлагане на затварянето на ТЕЦ-овете от Маришкия басейн до 2038 година, подчертава той

Корабът край Камен бряг не е потънал, има опасения, че са създадени условия. Да, има вода в трюмовете, но корабът не е потънал все още. Това, което се прави е оценка от разстояние, защото наши представители на борда на кораба няма, нито пък екипажът на кораба е евакуиран от него. Отказът на капитана да напуснат кораба означава, че те имат надежда той да бъде спасен.

Това каза служебният премиер Стефан Янев пред БНТ.

Чувам, че се дискутира, че реакцията на държавата се е забавила. В първите дни, когато корабът засяда се водят интензивни разговори с корабособственика му и застрахователя, без да има ясна информация от тях дали и как ще предприемат определени мерки, при което на третия ден държавата ни разбира, че трябва да предприеме екстрени мерки в резултат на което министерството на транспорта задейства своите структури и започва борба с нищото, което намираме като способности. На първо място способности за спасяване на морето. Но на практика
се оказа, че нашата морска администрация се занимава само със себе си, допълни той.

Разходите по изтеглянето на кораба са за сметка на държавата, а когато бъде изтеглен, ще бъде задържан докато сумите не бъдат възстановени.

Държавата ще поиска отлагане на затварянето на ТЕЦ-овете от Маришкия басейн до 2038 година. По-важно е хората да имат перспектива какво икономическо бъдеще ги очаква. Като държава трябва да им представим план и да обясним на хората, че това предстои да се случи, за да няма социални сътресения, коментира премиерът Янев.

По думите му е време за смислен дебат по темата за бъдещето на ядрената енергетика, а по негово мнение тя има своето място и в бъдеще, тъй като имаме реактори, които са купени и трябва да бъдат поставени там, където е икономически по-изгодно – дали на площадката в Белене или в Козлодуй.

Снимка: БНТ

Подобни статии

Ирина Тенчева и Армиите на Барби поклонниците

#Aко имате тийнейджър в дома си, вече вероятно сте наясно колко...

Още в катергорията