Стефан Янев: Подготвяме нова стратегия в енергийния сектор

Два аспекта са важни – цената на електроенергията за битовите абонати и цената за бизнеса. Всички мерки, които до момента се обсъждали или обявили, предстои да се усъвършенстват. Това заяви служебният премиер Стефан Янев по време на кръгла маса на тема „Мерки за решаване на проблема с високата цена на електроенергията и природния газ. Подготовка на позиция на България пред ЕС“, съобщи Novini.bg.

„Допълнително ще бъде задълбочена работата, ще се промени регулаторният механизъм, където е необходимо. Постепенно тежестта на борсата ще се насочи към търговията с краткосрочни продукти“, уточни премиерът.

„Нуждаем се от краткосрочни решения, а по отношение на дългосрочните е създадена работна група, която подготвя нова стратегия в целия енергиен сектор. Търсим намирането на точните решения, излизащи извън рамките на традиционните решения. Предстои защита на хората, които произвеждат стоки и услуги“, подчерта Стефан Янев.

„Многократно сме говорили в различни формати, включително с представители както на институционално отговорни хора по отношение на формирането на цените и въобще функционирането на пазара на ел. енергия, така и с представители на различни групи – синдикати, работодатели и всички, които имат отношение към темата. Съгласен съм с казаното дотук, че най-малко два аспекта са важни. От една страна цената на тока за битово потребление, която е на регулирания пазар. На този етап няма промяна, но в същото време всички битови абонати, са обект на инфлационен натиск от гледна точка на всички продукти и услуги, които получават в ежедневието си. Това е неизбежно. Колкото и да се стремим да помагаме в това отношение, нещата са взаимосвързани. Разбира се, за България, основният проблем, е цената на тока за бизнеса. Да, съгласен съм с това, че регулаторните мерки на ЕК, които бяха обявени миналата седмица, касаят именно битовите потребители, т.е. ние по индивидуален план си имаме отделна писта и тя ще бъде в основата на решението на Министерски съвет, което ще приемем в сряда и за което екипите вече работят“, коментира още Стефан Янев.

„Как ще изглежда това решение ще го коментираме в сряда, когато бъде прието. Не искам от сега да спекулирам, но в крайна сметка всички тези мерки, които до момента сме обсъждали, които до момента сме обявили, които сме направили съвместно от страна на Министерски съвет, Министерство на енергетиката, Министерство на финансите, Комисията за енергийно и водно регулиране, Българската независима енергийна борса, предстои още да се усъвършенства и да се задълбочава. Някои от мерките например – разделянето на пакетите за търговия на дългосрочния пазар на по-малки не даде очаквания резултат. Все пак се появиха крайни потребители, но не достатъчно. Не защото мерките не са добри, а защото самият пазар не е готов за това“, коментира министър-председателят. Според него самите крайни потребители се нуждаят от регистрация на борсата, каквато нямат.

„Всички тези неща са отчетени, допълнително ще бъде задълбочена работата в тази посока. Допълнително ще се промени регулаторният механизъм, където е небоходимо така, че крайните потребители и потребителите от последна инстанция и техните права да бъдат защитени“, каза още министър-председателят.

Домакин на кръглата маса е президентът Румен Радев.

Подобни статии

„Софийска вода“ временно ще прекъсне водоснабдяването в част от кв. „Център“ и ж.к. „Младост“ 1

На 30 ноември 2021 г. (вторник) във връзка с монтаж на спирателни кранове в кв....

Още в катергорията

СЗО: Има вероятност Омикрон да се разпространи в световен мащаб

Световната здравна организация (СЗО) определи вероятността за по-нататъшно разпространение в...

Божанков: Опозицията в БСП е на „играещите хоро“, те не искаха оставката на Гешев

Ако някой излезе извън формата на коалицията, която преговаря...