Съдиите отново не успяха да изберат двама нови членове на ВСС

Изборът се смята за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас

Общото събрание на съдиите не успя да избере двама нови членове на Висшия съдебен съвет на мястото на подалите оставка Боряна Димитрова и Красимир Шекерджиев. И второто гласуване мина при ниска избирателна активност, предава БНТ.

Председателят на Избирателната комисия в Общото събрание на съдиите Весела Павлова – съдия във Върховния административен съд, обяви, че съгласно чл. 29к, ал 2 от ЗСВ изборът се смята за редовен, ако са гласували не по-малко от 33 на сто от имащите право на глас, което представлява не по-малко от 727 броя гласове.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Общият брой на гласувалите днес е 580 от 2202-ма, включени в списъка на действащите съдии по реда на чл. 29д от ЗСВ. По тези съображения Избирателната комисия, след проведено гласуване, с 5 гласа „за“ и 4 гласа „против“ обяви избора за нередовен. Членовете на Избирателната комисия, които са изразили отрицателен вот, са изложили аргументи, с които го мотивират.

Съгласно чл. 29н, ал. 4 от ЗСВ решението на Избирателната комисия подлежи на обжалване в седемдневен срок от обявяването му чрез Съдийската колегия на ВСС пред състав, състоящ се от трима съдии от ВКС и двама съдии от ВАС.

В процедурата участваха Деян Денев – съдия в Окръжен съд – Варна, и Марина Михайлова – съдия във Върховния административен съд.

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията