Тайван: Конфликт с Китай ще е световна катастрофа

По-рано говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян протестира срещу посещението на Ву в Словакия и съседна Чехия

Всеки конфликт между Тайпе и Пекин би бил катастрофа не само за Тайван, но и за Китай и останалия свят, заяви днес за Франс прес тайванският външен министър Джоузеф Ву, предаде БТА.

По време на посещението си в Словакия Ву каза, че Китай може да увеличи напрежението с Тайван за вътрешнополитически цели – за да отклони вниманието в страната от забавянето на икономиката и недостига на енергийни източници.

Напрежението ескалира успоредно с все по-честите навлизания на китайски самолети във въздушното пространство на Тайван. Комунистическите власти в Пекин смятат Тайван за своя провинция, на която е предопределено да се върне в лоното му, ако трябва и със сила, отбелязва Франс прес.

Класическата теория на авторитарните режими е, че всеки път, когато има вътрешна криза, те гледат да създадат външни кризи, за да отклонят вниманието на хората в страната, констатира Ву, след като произнесе реч пред словашкия мозъчен тръст по международните въпроси „Глобсек“. Ако погледнете настоящата ситуация в Китай, ще видите, че икономиката се е забавила, а западните санкции срещу Китай изглежда пораждат хаос, а освен това през последните месеци видяхме, че има сериозен недостиг на енергийни източници, каза той. Заплахата е налице и тя нараства, обобщи Ву.

В речта си в Братислава Ву призова за засилване на икономическите връзки чрез демократична верига за доставки, изтъквайки по-специално потенциала на Тайван да помогне на автомобилната индустрия, гръбнака на словашката икономика.

Наличието на надеждни доставчици, споделящи вярата в демокрацията и свободата, ще стимулира нашите икономики. Това е особено важно в момент, когато авторитарните режими използват търговията като инструмент и използват принуда срещу демокрациите, изтъкна Ву.

По-рано говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян протестира срещу посещението на Ву в Словакия и съседна Чехия.

Визитата на Ву цели укрепване на търговските икономическите връзки с тези две държави, както и с Литва.

Литва влезе в дипломатически конфликт с Китай, като позволи на Тайван да открие свое представителство и напусна форума за сътрудничество 17+1 между Китай и Централна и Източна Европа, определяйки го като източник на разделение, отбелязва АФП.

 

Подобни статии

Първият трансджендър министър: Ние сме новата нормалност

Той-тя заема поста една година, след като Белгия назначи първия вицепремиер...

Още в катергорията

Първият трансджендър министър: Ние сме новата нормалност

Той-тя заема поста една година, след като Белгия назначи...

Жената на Ел Чапо влиза в затвора

Ема Коронел Аиспуро е била млада тийнейджърка, когато се...

Трима души загинаха, а осем бяха ранени при стрелба в гимназия в САЩ

Нападателят е използвал полуавтоматично оръжие Трима ученици бяха убити, а...