„Топлофикация“: Няма как да съберем 131 млн, за да ги върнем на „Булгаргаз“, разчитаме на държавата

„Ходовете ни са ограничени, ние работим в тежко регулиран пазар, цените са такива, каквито ги определя КЕВР. Разходите ни са 60% за газ, 37% са за въглеродни емисии“

„Знаете, че както България, така и Европа е в енергийна криза, ситуацията, в която се намира „Топлофикация“ е опасна. Ние поискахме да бъде изработен механизъм за компенсации и в СО, в правителството се работи много сериозно“, заяви изпълнителният директор на „Топлофикация-София“ Александър Александров.

„Нито „Булгаргаз“, нито ние сме обикновено търговско дуржество. Ние сме получили лицензите си, за да осигуряваме жизнено важни услуги на гражданите. „Топлофикация“ няма как да събере 131 милиона, за да ги върне на „Булгаргаз“, това може да стане само с помощ от държавата“, обясни той.

„Предполагам, че в рамките на няколко седмици ще се намери токова решение“, прогнозира той.

„Ходовете ни са ограничени, ние работим в тежко регулиран пазар, цените са такива, каквито ги определя КЕВР. Разходите ни са 60% за газ, 37% са за въглеродни емисии – и на двете цените не зависят по никакъв начин от нас“, каза още Александров и добави, че дълговете на „Топлофикация“ се трупат заради социалната функция на дружеството, както и, че цената на парното трябва да бъде със социално приемлива цена.

„Никой не може да си представи „Топлофикация“ да спре да работи, това би бил огромен апокалипсис“, заяви Александър Александров.

Подобни статии

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 4,9%

Много икономисти смятат, че скокът на инфлацията през последните месеци ще...

Още в катергорията

Инфлацията в еврозоната достигна рекордните 4,9%

Много икономисти смятат, че скокът на инфлацията през последните...

Календарът на Fibank 2022 – в подкрепа на БФХГ и на СЕЛСКОСТОПАНСКА АКАДЕМИЯ

За девета поредна година Fibank (Първа инвестиционна банка) застава...