ЦИК: Българите зад граница ще гласуват в 753 секции, 5 016 са регистрираните кандидати за депутати

Има няколко страни, за които се чака решение, една от тях е Германия, посочи Цветозар Томов

Българите зад граница ще гласуват в 753 секции. Това каза на брифинг заместник-председателят и говорител на ЦИК Цветозар Томов, предаде Агенция „Фокус“.

„Ако се получи разрешение, ще останат толкова. Има няколко страни, за които се чака решение, една от тях е Германия“, допълни той.

Цветозар Томов отбеляза още, че е определена числеността на секционните избирателни комисии, извън страната. Той припомни, че в момента се провеждат консултациите за съставите на СИК. В тях участват парламентарно представените партии в последното Народно събрание.

Прецедент е, че предложения правят и от новата политическа формация на Кирил Петков и Асен Василев „Продължаваме промяната“.
„Не очакваме, че всички места ще бъдат запълнени с кандидати, предложени от партиите, участващи в консултациите. Вакантните места ще бъдат запълнени с предложения на дипломатическите и консулски представителства“, отбеляза още говорителят на ЦИК.

Общият брой членове на СИК ще е 4 115.

„Засега успяваме да движим подготовката на изборите в чужбина в срок. 208 ще са секциите, в които ще се гласува машинно, извън страната. В тези секции ще има по две устройства“, уточни още Томов.

Регистрираните кандидати за народни представители до момента са 6 316. Като физически лица, които са регистрирани, тъй като някои са на две места, са 5 016, каза заместник-председателят и говорител на ЦИК Росица Матева.

„Все още има един независим кандидат, за който тече съдебно производство, тъй като 24 РИК заличи регистрацията поради липса на достатъчно подписи. Днес имаше заседание в Административния съд в София“, допълни Матева, като посочи, че вероятно решението ще бъде взето в бърз порядък.

Тя припомни, че от два дни на интернет страницата на ЦИК в качен симулатор за машинно гласуване. В секция „Разяснителна кампания“ вече е публикуван и видеоматериал за начина на гласуване с машина, а РИК вече организират пробни гласувания.

Говорителят на ЦИК припомни и три срока, които изтичат на 30 октомври.

„Това е срокът за избиратели с трайни увреждания, които не могат да отидат в избирателно помещение. До 30 октомври те трябва да подадат заявление, за да могат да гласуват с подвижна избирателна кутия“, посочи тя.

Такива комисии се образуват при подадени 10 заявления.

Росица Матева припомни, че на 30 октомври изтича и срокът за избиратели, които искат да гласуват по настоящия си адрес. Тогава изтича и срокът за издаване на удостоверения за гласуване на друго място.

„Право на такова имат членовете на ЦИК, РИК, регистрираните кандидати в изборите и наблюдателите“, уточни тя.

Росица Матева съобщи още, че до 29 октомври ЦИК ще реши по какъв начин ще гласуват карантинираните българи. Утре в 10.00 ч. се очаква представители на ЦИК да проведат разговори по въпроса със здравния министър и главния държавен здравен инспектор.

Подобни статии

Избраха трима представители на държавата в Съвета на директорите на „Автомагистрали“ ЕАД

Избрани са от общо 26 кандидати Людмила Василева, Димитър Пенев и Георги...

Още в катергорията