Шефът на Булгаргаз: Високите цени на тока не могат да бъдат свързани с цените на газа в България

По думите му „Булгаргаз“ продава на значително по-ниска цена от европейските пазари. „Разлика от 30-35% е значителна и това дава глътка въздух на индустриалните потребители“, добави Павлов

“Високите цени на тока в България не могат да бъдат свързани с цените на газа в България, защото едва от 6 до 8% от електроенергията се произвежда от природен газ“. Това заяви пред БНР изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Николай Павлов.

Павлов посочи, че 131 млн. лева са просрочените задължения на „Топлофикация София“ към „Булгаргаз“. „Те са най-големият потребител на природен газ и ако не си плащат, биха създали огромен проблем не само на „Булгаргаз“, но и на БЕХ“, каза той.

„Има огромен недостиг на природен газ в Европа. Тя е връхлетяна от безпрецедентна енергийна криза. Това е извънредно положение, което засяга всички страни в Европа. Всичко това доведе до едни много високи цени на газа, а те се отразиха на високите цени на тока. България е част от ЕС и от общия пазар“, допълни Павлов.

Според него изходът от кризата е повече газ да бъде предлаган от основните доставчици за Европа.

По думите му „Булгаргаз“ продава на значително по-ниска цена от европейските пазари. „Разлика от 30-35% е значителна и това дава глътка въздух на индустриалните потребители“, добави Павлов.

Николай Павлов подчерта, че доставчиците на „Булгаргаз“ от Русия и Азербайджан си изпълняват договорите. Той подчерта, че не е бил свидетел на вземане на решения „на тъмно“ в енергетиката. „Надявам се в края на ноември да има спад на цените на природния газ“, каза той.

За следващия месец държавното дружество иска поскъпване на синьото гориво с нови близо 32%, като дали то ще скочи, ще стане ясно на 1 ноември. Според Павлов последните данни дават основание за оптимизъм.

Подобни статии

Назначен е нов шеф на „Булгаргаз“

Говорителят на правителството Антон Кутев потвърди, че промяна в управлението на...

Още в катергорията

Назначен е нов шеф на „Булгаргаз“

Говорителят на правителството Антон Кутев потвърди, че промяна в...

„Булгартрансгаз“ взема мерки за „Чирен“

Допълнителните търгове ще се провеждат всеки четвъртък от текущия...