6 знака, които са признак за ниско самочувствие

Има хора, чиито действия са показател за ниско самочувствие

Всеки малко или много има моменти, в които се колебае, изпитва несигурност. От друга страна, има хора, чиито действия са показател за ниско самочувствие. Поведението им, реакциите им в дадени ситуации са показател за това, пише Флагман. Ето и няколко примера.

1. Прекалено сте позитивни

Въпреки че е важно за себе си да бъдем такива, както и за това да бъдем добре приети от околните, прекалената позитивност може да е прикритие на емоционална несигурност. Понякога хората, които изпитват несигурност, използват усмивката като отвличане на вниманието от нещо лошо. Например ако ваш приятел е имал лош ден, вместо да ви сподели, ще прикрие емоциите си зад приветливостта си.

2. Всеки път търсите перфектен резултат

Перфекционизмът в някои случаи също се смята за признак на ниско самочувствие. Когато някой рядко се чувства удовлетворен от себе си, не може да приеме постигнатите резултати, продължава да отделя време върху задачата, с която се е захванал била тя свързана с работата или почистване в дома, опитвайки се да постигне идеален резултат.

3. Склонни сте да обвинявате другите

Човекът с ниско самочувствие рядко вижда вината в себе си, без значение дали това се отнася до семейни въпроси, любовна връзка или работа. Такива хора обикновено са нападателни, обвиняват другите за собствените си провали, като им е невъзможно да признаят къде те са направили грешки или пък да се извинят.

4. Не можете да приемете обратна връзка и градивна критика

Това също може да се отнася за различни сфери на живота. Но да кажем, че става въпрос за изпълнение на работен проект или такъв, който е част от някакво обучение, курс. Понякога обратната връзка, която очаквате, може да не бъде лесна за приемане и да ви накара да приемете случващото се твърде лично, да понижи самочувствието ви. Ако попаднете в подобна ситуация, извлечете ценната информация и не отричайте вашите заслуги, пише az-jenata.bg

5. Трудно казвате „не“

Още един признак на несигурност в себе си. Когато не отказвате някакви неща, които не ви допадат, не ви се правят, само за да не изглеждате нелюбезни или да не стане конфликт, то това означава, че пренебрегвате себе си за сметка на другите. Представете си как животът ви би се променил, ако спрете да се съгласявате да правите всички тези ненужни услуги. Може би повече ще се респектират от вас, ще може да заявявате нуждите си и да ги постигате. Не забравяйте, че манипулаторите се възползват точно от хора, на които им е трудно да казват „не“.

6. Постоянно споделяне на положителното

В социалните мрежи постоянно попадаме на хора, които не спират да демонстрира добрите неща в живота си. Оказва се, че зад всичко това, понякога се крият личности с ниско самочувствие, които търсят постоянното одобрение и харесване на другите, за да се чувстват удовлетворени.

Подобни статии

Времето днес 04.12.2021

Днес преди обяд на отделни места в Западна България все още...

Още в катергорията

Времето днес 04.12.2021

Днес преди обяд на отделни места в Западна България...

Хороскоп за 04.12.2021

Овен Днес не трябва прекалено много да се надявате на...

Павел Глоба с краткосрочна прогноза за всяка зодия

Ето какви важни неща ще се случат на представителите...