US инженер продаде ядрени тайни на агент под прикритие от ФБР

По данни на американските власти през април 2020 г. Тоуби е опитал да се свърже с неназована чужда държава и е предложил срещу възнаграждение да предаде данни за американски атомни подводници

Ядрен инженер от военноморските сили на САЩ с достъп до военни тайни е обвинен, че е опитал да предаде информация за американски ядрени подводници на човек, когото е смятал за представител на чуждо правителство, но който се е оказал агент на ФБР под прикритие, предаде БТА.

Вчера в щата Западна Вирджиния е бил арестуван 42-годишният Джонатан Тоуби, заедно с 45-годишната му съпруга Даяна.

По данни на американските власти през април 2020 г. Тоуби е опитал да се свърже с неназована чужда държава и е предложил срещу възнаграждение да предаде данни за американски атомни подводници. Попаднал обаче на агент на ФБР, работещ под прикритие и представящ се за служител на въпросната държава.

В последствие Тоуби, с помощта на съпругата си, е предал два пъти секретни данни и е получил възнаграждение в криптовалута на стойност 100 000 долара, предаде ТАСС, като се позова на прессъобщението на правосъдното министерство.

Предявени са им обвинение в заговор за незаконно предаване на секретна информация на чужда държава. Двамата може да бъдат осъдени на доживотен затвор и да бъдат глобени със 100 000 долара.

 

Подобни статии

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през декември

Избледняват надеждите за много по-силен растеж през следващите шест месеца. По-негативно...

Още в катергорията

Влошаване на икономическите нагласи в Германия и еврозоната през декември

Избледняват надеждите за много по-силен растеж през следващите шест...

Пускат кучета да душат за депутати-наркомани в Камарата на общините в Лондон

Десетки депутати, специални съветници, учени и други, пожелали анонимност,...