Антониу Гутериш: Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата

Световната конференция за климата отбеляза напредък, но това не е достатъчно, заяви ръководителят на ООН

Климатичната катастрофа продължава да тропа на вратата въпреки сключването днес на споразумение за борба с промените в климата на КОП26 в Глазгоу, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш, предаде Франс прес.

Световната конференция за климата отбеляза напредък, но това не е достатъчно, заяви ръководителят на ООН, който напусна Глазгоу и пътува за централата на организацията си в Ню Йорк.

Като изброява в изявлението си целите, „които не успяхме да постигнем на тази конференция“, Гутериш отбелязва, че сред тези цели са „краят на субсидиите за изкопаемите горива, отказът от въглищата и определянето на цена на въглерода“.

„Приетите текстове са компромис. Той отразява интересите, ситуацията, противоречията и състоянието на политическата воля по света (. . .) За съжаление, колективната политическа воля не бе достатъчна за преодоляването на дълбоките противоречия“, изтъкна Гутериш.

„Време е да минем в извънреден режим“, казва още той, като подчертава, че сегашните споразумения за съкращаване на въглеродните емисии не са достатъчни за реализирането на целта, заложена в Парижкото споразумение за климата, а именно – глобалното затопляне да не надвишава два градуса по Целзий в сравнение с доиндустриалната епоха, допълва БТА.

Подобни статии

Ще разследват Борис Джонсън

Британският премиер е обещал 40 нови болници до 2030 година, което...

Още в катергорията

Ще разследват Борис Джонсън

Британският премиер е обещал 40 нови болници до 2030...

Пхенян критикува споразумението за военно сътрудничество между САЩ, Южна Корея и Япония

Създалата се ситуация налага още по-спешното засилване на отбраната...

Сърбия: Няма да станем “пехота на НАТО”!

Сърбия няма да влиза в конфликт между НАТО и...