Борислав Сарафов: Няма очевидци на кошмара на „Струма“

Той обясни, че за момента има две версии – човешка грешка и техническа неизправност

Версията за терористичен акт е отхвърлена. Това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов на брифинг за разследването на трагедията на АМ „Струма“. Прокуратура, следствие и специалисти дават подробности за тежкия инцидент, при който загинаха 45 души, а други 7 бяха ранени и са настанени в болница.

„Разпитани са свидетели – двама души, оцелели в автобуса. Те дават много обективна информация, препокриват им се показанията. Имат много ясни спомени. В момента се разпитват още двама, които са настанени в Пирогов“, това заяви директорът на Националната следствена служба Борислав Сарафов.

Той обясни, че за момента има две версии – човешка грешка и техническа неизправност. Отхвърлена категорично е версията за терористичен акт.  Като водеща все пак се очертава версията за човешкагрешка. Тиражираната версия, че в автобуса е било превозвано гориво в туби, е категорично отхвърлена. Взрив не е имало, автобусът се е ударил в мантинелата и се е възпламенил, допълни Сарафов.

„Назначени са съдебно-медицински експертизи на всички загинали. Аутопсиите вече са готови. Повечето са загинали от задушаване, а не от наранявания или разкъсвания от взрив”, каза още Сарафов.

Това вече не е автобус, това са останки от автобус“, допълни той.

Български следовател и прокурор заминават утре за Скопие. „Ще занесат молбата ни за правна помощ и вероятно още утре ще получат ДНК профилите на роднините. Ще сравняваме с ДНК профилите на жертвите, изготвени от нашите медици”, добави той.

Един от оцелелите след катастрофата на АМ „Струма“ твърди, че спасените пътници не са седем, а осем. Това съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева на брифинг в четвъртък. Тя подчерта, че твърдението на оцелелия мъж може да се дължи на „недобър спомен“. Фактите обаче показват, че в автобуса са намерени 44 тела на загинали, а не както се смяташе досега – 45.

Телата със сигурност бяха 44. Изследваните също са толкова.Граничният контрол на КПП „Капитан Андреево“ е фиксирал 52-ма пътници в автобуса. Остава вариантът някой от пътуващите по списък да се е прекачил в друг автобус“, поясни заместник-главният прокурор Борислав Сарафов.

Кадър: NOVA

Подобни статии

Още в катергорията