Борисов: Ще предложа премиер, много отдалечен от ГЕРБ, да говори с останалите за правителство

„Ще предложа премиер, много отдалечен от ГЕРБ, да говори с оставалите за правителство“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предаването „Лице в лице“ по бТВ, предава Epicenter.bg

„Проблем ще е, ако ние водим и резултатът е такъв, какъвто обявяват агенциите в момента. Тогава ще сложа един отдалечен от ГЕРБ премиер и ще го пратим да разговаря с другите партии и ще предложим правителство, което ще бъде подкрепяно. Ще задържим една седмица мандата. Ако те не приемат вота на хората… резултатите дават, че и без Радев не могат, и без Борисов не могат. Ние трябва да оставим враждата за 6 месеца, за да може да изкарат хората зимата. Така биха се държали отговорни хора“. Това заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов в предизборна интервю по БТВ в предаването „Лице в лице“..

„Нито ние него (Радев), нито той нас трябва да чегърта. А всички с по 10 процента партии, че щели да направят някакви колаборации… това го гледахме вече“, заяви Борисов по повод  тръгналите слухове за колаборации между ПП и ДБ за съставяне на обща парламентарна група, която да получи първия мандат за правителство.

Борисов уточни, че знае кой е премиерът, който ще предложи, но няма да го каже.

„Хаосът е пълен, ошашавихме хората.“ Така Борисов описа ситуацията с машините за гласуване след откриването на голям брой устройства извън лицензираните от ЦИК.

Според него голяма вина има вътрешният министър Бойко Рашков, който би трябвало да отговаря за защитата на изборния процес.

„След днешните изявления на ЦИК, да продължим да говорим за това, не е продуктивно – ще откажем и малкото българи, които гласуват. Всички политици са в тази битка – изборите. Хаосът е тотален навсякъде, дори и тук в машините, във флашките, в пластиките. Каквото и да кажеш, е абсурдно, какво да коментираме. ЦИК не знае кои машини са отишли в чужбина. Хаосът е пълен, ние ошашавихме хората“, повтори няколко пъти Борисов, коментирайки ситуацията с машините.

„Радев е назначил Рашков и единствената му роля по Конституция е да организира честни избори. В четвъртък по обед ЦИК сезира за нередности този, който отговаря за изборите, и той си назначава проверка на себе си и казва, че до довечера ще отговори. А Радев вече трябваше да му е взел оставката и да сложи някой честен човек, да са сложили охрана до машините. До тях пластиките, картите, флашките. Всяка машина има джипиес, да се провери. Сигурни сме, че ще се фалшифицират изборите. Аз казах, че и предишните са фалшифицирани“, отсече Борисов.

„Четирима души са, които отговарят за машинния вот – двама братя, баща, сестра, назначени са от ЦИК. Единият държи ключа за кода, другият го наблюдава – това са двамата братя. Те дошли от заплати 10 000 лева на заплати от 2000 лева в ЦИК. Може да са най-добрите, но може ли да дадеш токова отговорни неща на 4 души“, попита Борисов.

Може ли такъв абсурд – да си дадеш най-важното събитие в държавата – изборите, на една частна компания, която си прави каквото си иска, и на четири души, които дори не отричат, че четвъртият е най-близкият на Бойко Рашков човек, защото жена му е във Вътрешна сигурност на МВР доверения му човек. Да бяха излезли да опровергаят – не е вярно, ние не сме братя. Няма никакво опровержение. От събота им казваме, че се рахождат едни машини, хората вече вицове разправят за тях.

Няма вариант ГЕРБ да не признае изборите, защото това няма никакво значение, коментира още той.

„Радев наложи такава омраза, такъв хаос в държавата, че така разделена държавата, аз не виждам как може да се оправи. И това не са някакви политически изказвания. Аз предупредих преди една година какво ще се случи. На влизане тук ми дадоха да цитирам ЕК и заглавието е „Възстановяването на българската икономика се отлага“. ЕК понижи значително прогнозата си за икономически растеж на България. Това не е ли шамар за Кирил и Асен“, попита още Борисов.

„Държавите излязоха от ковид кризата. А при нас цяло лято… видяхте ли Радев с каква ваксина се е ваксинирал, ваксинирал ли се е, видяхте ли му зеления сертификат? Според същата тази ЕК възстановяването се отлага заради предизвикателствата в краткосрочен план заради ниският процент ваксинация и заради високите цени на електроенергията“, заяви експремиерът.

„Моделът на Борисов е 10 години 70 до 80 лв. цена на тока, а моделът Радев е 380 лв., тоест, 3-4 пъти по-скъп ток“, отбеляза лидерът на ГЕРБ.

„Но поскъпнаха и дървата, нима дървосекачите взимат повече пари, нима миньорите взимат повече заплата, а и въглищата поскъпнаха“, припомни Борисов.

„Поскъпването на електроенергията и храните ще подкопаят покупателната способност на домакинствата. Сиреч, моделът Радев доведе до това. А ние, добре че построихме „Балкански поток“, защото останахме на газовата карта. Христо Иванов не е сложил една тухла с компанията му, за да може да спори с мене. Едновременно с това започнахме интерконектора с Гърция и си гарантирахме 15 милиарда, вече сме получили 800 милиона. За 70 години живот на този проект колко прави – 25-30 милиарда печалба за България“, отсече Борисов.

„Интерконектора го спечелиха две гръцки компании – едната компания да доставя тръбите, другата да го строи. Ние инвестирахме в него и декември щеше да стане. Аз ходех непрекъснато там, сега никой не ходи. А тези лъжци говорят за азерски газ. Азерски газ не се докарва в джобове, трябва да дойде по интерконектора. За 1 милиард куб. м. е договорът ни, който аз го склюбих. На 31 декември щеше да тръгне и азерски и американски газ“, заяви лидерът на ГЕРБ.

„Гнусен компромат, който се опитаха пак да пуснат – слагат шкафче, което е подредено, когато ме няма, след това на някого са му платили да ме снима как спя. Но няма една снимка, на която е вързано шкафчето с мене – прекрасен компромат! Аз в тази игра не влизам“, категоричен бе Борисов за поредната доза изтекли снимки от спалнята му.

Снимките са монтаж, допълни той. Няма да доставя удоволствие на воайора Радев, който ми снимаше спалнята с дрон, отговори той на въпрос защо не казва коя е Мата Хари.

До края на 2024 г. трябваше да има АМ „Хемус“ и магистрала София-Видин. Договорът се изпълнява от фирми по ин хаус процедури, заяви Борисов.

Те никога не могат да построят „Хемус“ и няма и да я построят, никога повече не може да се направят договори на такава евтина цена, посочи той на въпрос за ин хаус процедурите, около които се разшумя.

„Ние сме осигурили парите и сме осигурили ремонта на магистралата при Чирпан, строена по времето на Станишев. Когато я разровихме, се оказа, че трябва да я правим наново. Нямаше отводняване, нямаше нищо. Ние направихме нова магистрала, защото иначе хората щяха да се изтрепят“, посочи лидерът на ГЕРБ.

„Вътрешният министър се провали с изборите, сега се проверява себе си. От понеделник няма да мръдне магистралата, дано я консервират, защото през зимата ерозията ще подкопае мостовете, които сме направили там“, заяви Борисов.

Общините не могат да устискат сега на скъпата енергия, каза още той.

„Надявам се до края на зимата да оживеем, днес имаме 199 починали българи. В последните 7 дни имаме над 1000 българи, които няма да дочакат да се оправим. Имаме десетки хиляди карантинирани, как ще гласуват тези хора. Този, който е отговорен за Рашков и цяла седмица ми бучи за „Хемус“, сега разбрал, че има мобилни секции“, коментира Борисов.

„Работа е на министър Рашков да отговаря за изборите, той трябва да го организира това. Колкото сте видели вие някаква препоръка, толкова съм видял и аз. Рашков се провали, даже ни дадоха две машини, в които няма нашият номер“, посочи Борисов.

„Ако ГЕРБ управляваше, щяха да се ваксинират 70-80 на сто от хората. По 43 000 на ден ваксинирахме. Щяхме да кажем – от 15 септември учители, работещи… да, щеше да има недоволни, но сега щяхме да имаме 70 процента ваксинирани. Радев няма топки, няма да го направи. Криха се с Кацаров месеци наред и в момента скришом поискали от ЕК помощ“, заяви експремиерът. И допълни, че може би е щял да загуби изборите, но хората поне щели да бъдат ваксинирани.

„Аз се притесних, че уважаваният от мен Кирил Петков обяви транспортния си министър – един бизнесмен, който дарил 300 000 лева за предизборната кампания на ПП, толкова ли струва министерски пост“, попита Борисов по повод листите на ПП за парламентарния вот.

„Много зависи от резултата от изборите, ако не откраднат изборите…“, отговори той на въпрос за бъдещи партньорства при връчване на мандат.

„Проблем ще е, ако ние водим и резултатът е такъв, какъвто обявяват агенциите. Тогава ще сложа един отдалечен от ГЕРБ премиер, както Герджиков – ние смятаме, че те са много по-добра двойка от Радев-Йотова. Такъв премиер ще поставим и ще го пратим да разговаря с другите партии и ще предложим правителство, което ще бъде подкрепяно. Ще задържим една седмица мандата. Ако те не приемат вота на хората… резултатите дават, че и без Радев не могат, и без Борисов не могат. Ние трябва да оставим враждата за 6 месеца, за да може да изкарат хората зимата. Така биха се държали отговорни хора“, заяви Борисов.

„Нито ние него, нито той нас трябва да чегърта. А всички с по 10 процента партии, че щели да направят някакви колаборации… това го гледахме вече“, заяви Борисов по повод  тръгналите слухове за колаборации между ПП и ДБ за съставяне на обща парламентарна група, която да получи първия мандат за правителство.
Той уточни, че знае кой е премиерът, който ще предложи, но няма да го каже.

Подобни статии

Нинова иска контрол на антикризисните мерки:Да не допускаме нелоялни търговци да печелят на наш гръб

Комисията за защита на потребителите и Държавната комисия по стоковите борси...

Още в катергорията