Британски изтребител F-35 се разби в Средиземно море

Изтребител F-35 на британските Кралски военновъздушни сили (RAF) се е разбил в Средиземно море, след като пилотът е успял да катапултира и е невредим. Това е първият инцидент, съобщаван за флагмана самолетоносач на Великобритания HMS Queen Elizabeth, информира „Ройтерс“, предава news.bg.

Британското военно министерство потвърди катастрофата в изявление, уточнявайки, че „британски пилот на F-35 от HMS Queen Elizabeth катапултира по време на рутинни летателни операции в Средиземно моретази сутрин“.

Пилотът е спасен и се е върнал на самолетоносача, като е започнало разследване на инцидента. Министерството допълни, че „би било неуместно да коментираме повече в този момент“.

По-рано през ноември Великобритания получи доставка на три стелт изтребителя F-35 на цена от 100 млн. паунда за брой, с което общият брой на страната от този модел изтребители достигна 24. Британското правителство поръча още шест изтребителя, които се очаква да пристигнат следващата година, и седем, които трябва да бъдат доставени през 2023 г., с цел да има 48 действащи F-35 до 2025 г.

HMS Queen Elizabeth – водещият британски самолетоносач – е имал на борда осем британски изтребителя F-35, както и 10 американски F-35. Той наскоро се завърна в Европа, след като прекара повече от седем месеца в първото си пътуване през Южнокитайско море и в Индо-Тихоокеанския регион.

Министерството на отбраната на Великобритания все още не е открило самолета, за който се смята, че се е разбил в морето в 13 часа българско време, като няма други самолети, участвали в инцидента. Въпреки започването на разследване, всички останали тренировъчни полети на F-35 продължават без прекъсване.

Подобни статии

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с искането на...

Още в катергорията

Гърция е платила руския газ за април в евро

Полша, България и Финландия отказаха да се съобразят с...

Северна Корея увери, че ситуацията с коронавируса е „под контрол“

Потвърдените случаи на хора "със симптоми на треска" в...

Зеленски: Русия води тотална война, каквато не е имало в Европа от 77 години

Украинският президент призова сънародниците си, които не са на...