БСП на преговорите по „Вътрешна сигурност“: Предлагаме пълен анализ на МВР и нов закон за полицията

„Сериозен проблем в България е и домашното насилие“, посочи още Филип Попов и добави, че това е един от приоритетите за БСП

„Продължаваме промяната“, БСП, „Демократична България“ и „Има такъв народ“ започнаха нова серия от преговори за коалиция и по тема „Вътрешна сигурност“. Асен Василев води разговорите.

В разговорите за „Вътрешна сигурност“ участват Иван Иванов, Филип Попов, Тодор Байчев и Валери Сарандев (БСП), Николай Радулов, Виктория Василева и Андрей Михайлов (ИТН), Калоян Янков, Атанас Атанасов („Демократична България“), Даниел Лорер (ПП) и др.

„Ще работим за общество със спокойни условия за труд, бизнес, нулева толерантност към коруцпията. Основна цел е да спре натиска на битовата престъпност върху цели райони в страната с адекватна реакция от страна на държавата“, обясни Иван Иванов от БСП.

По думите му, сектор сигурност и МВР трябва да се разглеждат в два аспекта – състоянието на самата система, отношението на служителите към йерархичната структура, битовата среда, адекватната подготовка и от друга страна – как гражданите приемат министерството и неговата задача да запазва обществения ред в страната.

„За да се случат всички тези неща е необходимо да има преглед на самото министерство. Предлагаме в първите 3 до 6 месеца да се направи пълен анализ на МВР – на всички структури, звена, брой служители, дублиращи звена, тъй като в момента МВР е с най-големия бюджет в страната“, подчерта Иванов.

На базата на този преглед и анализ на системата трябва да се направи нов закон за МВР. По думите му в момента ведомството представлява обърната пирамида и не дава ефекта, който очакват служителите и гражданите.

„Има проблеми и с кариерното изразстване на служителите. Трябва да сложим край на политическото инжинерство, заради което стигнахме до най-ниските нива на доверие към полицията през последните 12 години“, подчерта още Иванов.

Той посочи, че престъпленията трябва да се намалят на 30-35 на 10 000 души, както и да намалее с 20% броя на кражбите и броя на рецидивите. Да се създадат радикално нови инструменти, стабилна тенденция за намаляване на над 2 пъти на броя на наркоманите в сравнение с 2018 г.

Трябва да се създаде нова полицейска карта с постове на жандармерията за не повече от 3 села. Нужна е адекватна подготовка на полицаите, активна работа с европейските партньори, както и подобряване на възможностите за разследване с по-модерна база за криминалистичен анализ.

Тодор Байчев посочи, че в МВР се правят козметични промени – сливане или отделяне на различни звена и отдели, в някои от тях има и дублиране на функции. Трябва да има и по-добра законова защита на действащите полицаи, посочи още социалистът. Филип Попов акцентира върху защита на границата и по-добра киберсигурност, разширяване обхвата на дирекция „Вътрешна сигурност“.

„Сериозен проблем в България е и домашното насилие“, посочи още Попов и добави, че това е един от приоритетите за БСП. Пътната безопасност също е сред основните приоритети и цели на партията.

Валери Сарандев обясни, че превенцията трябва да бъде приоритет в дейността на полицейските служби.

Подобни статии

Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Изолацията ще продължава по-малко както за заразените, така и за контактните...

Още в катергорията

Влизат в сила новите срокове за COVID карантината

Изолацията ще продължава по-малко както за заразените, така и...

Времето – 18 август 2022 г.

Днес ще бъде слънчево, след обяд над Източна България...

Правителството отпусна 800 000 лв. за български общности в чужбина

Българските граждани - постоянно или временно пребиваващи зад граница,...