Весела Лечева нападна Нинова, че води преговорите при подадена оставка

“Започна заменянето на хора по един единствен критерий – сляпа лоялност към председателя”, така описа една от причините за краха на Столетницата Лечева 

„За всеки човек е ясно, че има проблем, когато на единия ден си подаваш оставката, а на другия ден водиш преговори за управлението на държавата. На всичкото отгоре бе подчертано, че тези преговори се водят с хоризонт 4 години. БСП, а и преговарящите с Нинова партии, ще се озоват в странна ситуация най-късно на 22 януари, за когато е насрочен конгресът. От тази дата тя реално няма да бъде председател. Какви са гаранциите, че следващото ръководство на БСП ще изпълнява договореностите, които сега ще бъдат направени?“. Това каза в интервю за Dir.bg едно от знаковите лица на левицата Весела Лечева.
Запитана дали вярва, че оставката на Нинова ще стане факт и дали положението за пряк избор няма да я „бетонира“ на поста, Лечева отговори така: „Важно е все пак да се проведе пряк избор, защото както е тръгнало, може и него да го направят „на подпис“. Трябва да се предотвратят слабостите от предишния пряк избор. За мен те са няколко. Първата е, че точният брой на членовете, имащи право на глас, бе казан броени часове преди самия избор, което е недопустимо, ако се има претенцията за прозрачност. Второ, от 84 000 членове, гласуваха малко над 50. И трето, кампанията беше толкова ожесточена, че вместо честно състезание, се получи братоубийствена война, от която и до днес не можем да се възстановим.
Ето и още от интервюто на Лечева:

– Трябваше ли и преговорите да се отложат заради траура?

– Личното ми мнение е, че можеха да изчакат два дни. Разбира се, всеки решава как да постъпи в такива моменти.

 

 

– Излязохте с позиция, след като Изпълнителното бюро ви обвини, че не сте депозирали искането по правилата – защо ръководството не иска провеждането на този пленум?

– Явно се случва нещо, което трябва да се крие от нас, нямам друго обяснение. Според мен ръководството не ги притеснява толкова разговорът за изборната катастрофа на БСП, колкото преговорите. В крайна сметка, ще видите, че става въпрос основно за постове и разпределяне на власт. Това е начин да се запуши недоволството сред социалистите. Хората, които се подписахме за присъствен Национален съвет, ни обединява желанието наистина да възстановим партията, защото ако в близката една година имаме отново избори, то резултатът на партията ни ще е по-нисък и от сегашния. Видимо БСП е в тенденция надолу. Министерските постове няма да ни помогнат.

– Готви ли вътрешната опозиция наистина искане за промяна на устава на конгреса, за да се върнат старите правила за избор на председател на БСП?

– С мен не е обсъждано внасянето на подобно предложение.

– Как приемате заявката на Крум Зарков да участва в състезанието за лидерството в БСП?

– Приемам с надежда всяка една заявка на млад и доказал се човек за участие в състезанието за председателското място. За времето, в което бях в изпълнителното бюро, той бе един от хората, които аргументирано не се съгласяваха с всичко, което предлагаше Нинова. Надявам се да запази тази самостоятелност и в бъдеще.

– Вие бяхте член на Инициативния комитет на Румен Радев за втория президентски мандат. Как се отрази, според Вас, изявлението на Корнелия Нинова между двата тура, в което тя упрекна, че вътрешнопартийната опозиция през Инициативния комитет и през служебния кабинет са работили срещу БСП и в полза на „Продължаваме промяната“?

– Това е едно от най-абсурдните твърдения, които съм чувала. Гледайки резултата на ПП, мислите ли, че той се дължи на нечия помощ? Те не просто хванаха вълната, те са самата вълна на тези избори. Познавам членовете на БСП много добре и съм наясно, че едно подобно действие не би било простено. Никога не съм предавала хората, които са ме избрали и партията ни.

– Защо БСП стигна до днешното дъно?

– Много са причините. Вижда се, че когато ръководството е било най-диалогично и е търсило широко представителство на личности, изборните резултати са други. Пример е 2017 година. Смятам, че тогава наистина успяхме да обединим енергията на нови лица и опита на утвърдени такива.

След това бавно, но сигурно се премина към разчистване на хора, които просто си позволяват да изразят различно от председателя мнение. Процесът се засили особено след вътрешния избор за председател. Вместо тогава да се затворят фронтовете, те се откриха наново.

Започна заменянето на хора по един единствен критерий – сляпа лоялност към председателя. Има, разбира се, и други причини. На политическата сцена се появиха по-млади, по-харизматични и атрактивни субекти. Вместо да покажем, че можем да сме по-добри от тях с опита и идеите си, ръководството реши да ги заклейми. Е, днес по ирония на съдбата вотът на хората ги събра на една маса.

Подобни статии

Кеворк Кеворкян: Коалицията. Прозрението на великия Димовски – Кой ще докопа вимето?

Секретните коментари на чужди дипломати за нашите политици трябва да висят...

Още в катергорията

Кеворк Кеворкян: Коалицията. Прозрението на великия Димовски – Кой ще докопа вимето?

Секретните коментари на чужди дипломати за нашите политици трябва...

Доц. Оскар: Коронавирусът води до слепота!

Коронавирусът така протича, че води и до слепота. Имаме...