Германия се отказва от въглища, природен газ и ядрена енергия

Германия се отказва от въгледобива още през 2030 година. За това са се договорили трите партии, които преговарят за съставянето на правителство. Очаква се по-късно Германската социалдемократическа партия, Свободната демократическа партия и Зелените да представят коалиционния договор, предаде БНР.

Споразумението, според което социалдемократът Олаф Шолц вероятно ще поеме поста на канцлер от Ангела Меркел, ще бъде представено на пресконференция в 16:00 часа българско време.

Очаква се Кристиан Линднер от Свободната демократическа партия да стане следващия финансов министър на Германия, докато Зелените ще отговарят за министерствата на икономиката и външните работи, посочва още ДПА.

Трите преговарящи партии – социалдемократи, Зелени и либерали – спазиха обещанието си да не изнасят предварителна информация от преговорите. Въпреки това през последните дни стана ясно, че трите партии е трябвало да изгладят различията си в климатичната политика. По настояване на Зелените те са постигнали споразумение за отказ от въгледобива още през 2030 вместо през 2038 година.

Освен това най-късно през 2040 година Германия трябва да се откаже от природния газ като източник за производство на електроенерегия, твърдят запознати с хода на преговорите. А следващата година – 2022-ра, ще бъде изключена и последната ядрена централа в страната.

Като енергоизточник на бъдещето очакваната тройна коалиция в Берлин определя т.нар. син водород, който се произвежда от изкопаеми горива като природен газ, но е изчистен от въглероден диоксид с помощта на технологиите за улавяне и съхранение на въглерод.

Смята се, че основните постове в бъдещето правителство са раздадени. В седмицата след Никулден Бундестагът трябва да избере социалдемократа Олаф Шолц за канцлер.

Външен министър се очаква да бъде съпредседателката на Зелените Аналена Бербок, а другият лидер на партията, Роберт Хабек, да поеме мегаминистерство на екологията и икономиката.

Подобни статии

Протести срещу COVID мерките в Западна Европа

В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу мерките против...

Още в катергорията

Протести срещу COVID мерките в Западна Европа

В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу...

Мария Захарова: В Германия възкресяват фашистката пропаганда срещу Москва

Вдъхновена от американски източници, германската преса преработи идеологическата и...