Господ е българин! 28 години от чудото на „Парк де Пренс“ (ВИДЕО)

В Париж пред повече от 50 000 зрители Костадинов, Лечков, Стоичков и компания обръщат „петлите“ и хвърлят в дива радост всички българи

Днес се навършват 28 години от може би най-великата победа на националния отбор по футбол на България. На 17 ноември 1993 година България победи с 2:1 Франция на „Парк де Пренс“ и се класира на световните финали в САЩ 94.

В Париж пред повече от 50 000 зрители Костадинов, Лечков, Стоичков и компания обръщат „петлите“ и хвърлят в дива радост всички българи.

Както е известно, Франция повежда в този мач след попадение на Кантона, но Костадинов с два невероятни гола ни донесе победата и класирането за САЩ.

Въпреки изминалите години няма как всеки един футболен фен да забрави тези мигове и най-вече второто попадение на Коща, което падна в 90-ата минута на срещата.

Всичко около и за този много велик момент в историята на футбола ни е написано и казано, но нека още веднъж да си припомним тези уникални моменти.

 

Франция – България 1:2

Голмайстори:
1:0 Кантона (32)
1:1 Костадинов (37)
1:2 Костадинов (90)

Франция: Лама – Десаи, Пти, Рош, Блан – Льо Гуен, Дешан, Педрос, Созе (80′ Герен) – Папен (72′ Жинола), Кантона.
Треньор: Жерар Улие

България: Михайлов – Кременлиев, Иванов, Хубчев, Цветанов (81′ Боримиров) – Балъков, Лечков (81′ Александров), Янков – Костадинов, Пенев, Стоичков.
Треньор: Димитър Пенев