Демерджиев и Кьовеши обсъдиха кои институции имат право да сезират Европейската прокуратура

Според Кьовеши преките сигнали от полицията, Гранична полиция и Агенция „Митници“ ще подобрят качеството на делата

Засилването на взаимодействието между българските власти и Европейската прокуратура обсъдиха на онлайн среща министърът на правосъдието Иван Демерджиев и Европейският главен прокурор Лаура Кьовеши.

Акцентът в нея са били предприетите по инициатива на правосъдното ведомство действия за разширяване на кръга на институциите, които могат да сезират Европейската прокуратурата, съобщава БНР.

Winbet – на един клик разстояние! (18+)

Това разширяване стана факт след предишен разговор на Демерджиев, но в качеството му на заместник-министър, с Лаура Кьовеши, когато тя направи изненадващо посещение в София заради непопълнената българска квота за европейски делегирани прокурори.

Преди дни стана ясно, че, освен прокуратурата, директен контакт с офиса на Европейския главен прокурор ще имат и Министерството на вътрешните работи и Агенция „Митници“, както и че се разширява и кръгът от институции, които могат да подават сигнали към Европейската прокуратура.

Според Кьовеши преките сигнали от полицията, Гранична полиция и Агенция „Митници“ ще подобрят не само сътрудничеството между Европейската прокуратура и българските институции, но и качеството на делата. Цитирана от правосъдното министерство, тя е казала, че сътрудничеството с България е много добро, но в началото е имало известен проблем с това, че всички дела е трябвало да минават през прокуратурата. Резултатът бил „само малки дела“.

„Сега, когато тази възможност е разширена, ще можем пряко да обсъждаме различни въпроси с органите на първа линия при установяване на престъпления“, е казала по време на онлайн срещата Лаура Кьовеши.

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията