Денков: Докато съм министър няма да има задължително ваксиниране на учители и деца

Утре сутрин ще имаме обобщена информация, за това, което се случва в страната. Очаквам картината да е доста пъстра. В големите градове има повече желаещи да се тестват децата. В по-малките градове вероятно ще има съпротива. Ние създаваме условията, но ще се тръгне на училище, тогава когато училището е готово. Това съобщи министърът на образованието и науката академик Николай Денков в предаването „Денят на живо“ по Нова нюз.

Той уточни, че са зависими от доставчиците на тестове. „Следващата партида с тестове са на границата, но не е ясно кога ще бъдат в МОН. Някои области няма да успеят да получат тестовете до сряда“, обясни той.

По отношение на тестовете, министър Денков заяви: „Докато съм министър няма да има задължително ваксиниране на учители и деца. В страните, в които тестването е въведено, там.

Winbet – най-голямо разнообразие от пазари! (18+)

„Досегашната система показа, че ние не можем да осигурим безопасност на децата. Стигнахме до това над 2000 деца да се разболяват от COVID седмично. Създадоха се условия за възникването на епидемичен взрив в училищата“, каза министърът на образованието“, стана ясно то думите му.

По думите му след въвеждането на мерките, сме отчели спад на случаите.

„Трябва да предпазим, защото те също се разболяват и дори губят живота си. Досега сме загубили 17 деца. Аз като министър на образованието съм длъжен да запазя живота и здравето на учениците и на учителите. Миналата година 110 учителя загубиха живота си, не искам това да се повтори. Опитваме се да създадем присъствен процес, който да е безопасен и за децата и за учителите. Ако съумеем да запазим мерките и те дадат резултат, в един момент може да се окажат ненужни. Ако беше направен пълен локдаун, след изтичането му, отново щеше да има нова вълна. При зеления сертификат пак има заразяване, но е по-плавно“, обясни министър Денков.

„Изискването за тестването е децата да не са яли и пили 30 минути преди изследването. Децата могат да закусят вкъщи. Това е част от спецификацията на производителя. Тестовете ще се правят в класната стая. Опри добра организация една проба се подготвя за една минута. В заповедта е описано, че учителят сам не може да се справи, затова разчитаме на непедагогическия персонал и доброволците. След взимане на пробите, децата ще си слагат маски, за да се запази безопасна среда“, обясни той.

Подобни статии

Още в катергорията