Доц. Оскар източил 178 хиляди лева от НЗОК?

Началникът на Очната клиника в Александровска болница доц. Александър Оскар, който през ноември м.г. получи Голямата награда „Лекар на годината“ на Българския лекарски съюз, е източил стотици хиляди левове от НЗОК, отчитайки фалшиви документи за фиктивни прегледи, хоспитализации и манипулации.

Това е установила проверка на Столичната здравна каса през август, съобщи специализираният сайт Скенер.нюз, цитиран от „Епицентър“.

От пресцентъра на здравната каса уточняват, че в момента доц. Оскар обжалва наложеното му наказание – да върне 178 000 лева, повече да не работи с НЗОК и да не извършва амбулаторна дейност.

В понеделник предстои произнасяне на арбитражната комисия, след което всички факти ще бъдат изнесени пред медиите и обществото. Арбитражът обаче ще постанови не дали доц. Оскар е извършил установените вече измами, а дали наказанието от касата е съизмеримо със санкцията.

Офталмологът не е коментирал случая.

Според Скенер.нюз в аферата с фалшивите отчети за извършени прегледи и мними хоспитализации е замесен и шефът на поликлиниката на „Александровска“ д-р Чавдар Еленков, на когото също е наложена глоба.

В края на май т.г. доц. Александър Оскар подаде оставка от Съвета на директорите на Александровска болница, като изтъкна, че не е съгласен с начина на управление на лечебното заведение от страна на тогавашния изпълнителния директор проф. Борис Богов.

Подобни статии

Парламентът обсъжда оставката на Мирослав Иванов

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” внесоха официално искане за предсрочното освобождаване на...

Още в катергорията

Парламентът обсъжда оставката на Мирослав Иванов

ГЕРБ, ДПС и „Възраждане” внесоха официално искане за предсрочното...

275 са новите случаи на COVID-19 у нас

Новите случаи с коронавирус за денонощието у нас са...

Одобриха проект на Меморандум за разбирателство между ядрените регулатори на България и Турция

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за...