Еврокомисар: България може да се превърне в източник на нов вариант на Covid-19

„Това би било много лоша новина и за българите, и за всички нас на планетата“

Заради ниския процент на ваксинация срещу Covid-19 в България страната може да се превърне в източник на нов вариант на вируса, каза еврокомисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон, който отговаря за ваксините в Европейския съюз, пише Мediapool.

У нас 26% от пълнолетното население е напълно ваксинирано, докато в Европа средният процент на ваксинирани граждани е 76%, посочи еврокомисарят и припомни, че тежките случаи на протичане на заболяването са именно при неваксинираните хора.

„Единствено правителството е отговорно да се грижи за общественото здраве и в борбата с пандемията Европейската комисия не може да се меси в неговата работа. Отговорността за здравето е на страните членки, ЕС има нулева отговорност за това“, каза Бретон.

Той предупреди, че се задава нова вълна.

„Не бих искал да говорим за потенциален „български вариант“, но ако не направим нещо, може да станем свидетели на такъв през зимата. Тъй като твърде много хора не са ваксинирани, може се образува нов вариант на вируса и той да се окаже много по-устойчив. Това би било много лоша новина и за българите, и за всички нас на планетата“, каза Бретон.

Според него навсякъде по света има антиваксъри и хора, които има въпроси за ваксината.

Самият еврокомисар се е ваксинирал срещу Covid-19, когато се е убедил, че е безопасно и няма странични ефекти.

„Навсякъде възникнаха въпроси. Лекарите и експертите са едни и същи навсякъде и те успяха да убедят хората, че ваксините работят. Ние наистина не разбираме защо се случва така в България, която се е превърнала в петно на картата на Европа. Вашата страна обаче не е изолиран остров“, посочи той,

Заради което може да се превърне в ново огнище на заразата, предупреди Бретон.

„Виждам фалшиви новини, че ЕС ви дава заповеди какво да се прави, но това не вярно – само държавите решават какво да правят. В ЕС обаче сме солидарни и мога да ви помогна, но само в рамките на моите правомощия“.

„Навсякъде има антиваксъри, няма държава, където те да са по-малко или повече. Когато започна пандемията, 60 процента от хората в България са отговорили, че възнамеряват да се ваксинират, но после това се промени. В началото е нормално човек да се колебае, но сега виждаме, че няма странични ефекти от ваксините, те са ефективни и това е решението за борба със следващата вълна“, каза Тиери Бретон.

Подобни статии

Първите два случая на Омикрон са потвърдени в Румъния

Първите два случая на варианта Омикрон на коронавируса са били потвърдени в Румъния,...

Още в катергорията

Първите два случая на Омикрон са потвърдени в Румъния

Първите два случая на варианта Омикрон на коронавируса са били потвърдени...

В Димитровград протестираха срещу мръсния въздух

Жители на Димитровград протестираха срещу мръсния въздух. Организаторите съобщиха,...

Българи разграбват стоката в Одрин

„Не е за вярване! Сякаш половин България е дошла...