Ердоган: В бъдеще ще се води борба за вода и храна

Турският президент обясни, че свързаните с изменението на климата бедствия като суши, наводнения и горски пожари се наблюдават все по-често

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че поради изменението на климата, сушата, нарастването на населението и урбанизацията в бъдеще ще има борба за вода и храна, цитират думите му македонското електронно издание “Локално“ и Агенция „Фокус“.

Той каза на церемонията по пускането в експлоатация на язовир „Илису“ и водноелектрическа централа, че обемът от около 11 милиарда кубически метра на водохранилището и капацитетът на ВЕЦ-а от 1200 мегавата, ще осигурят на Турция финансов приход от три милиарда лири годишно.

„Водата означава живот в нашата цивилизация. Енергията е друг незаменим източник на живот днес. „Следователно това е проект, който дава на страната ни много важни възможности“, каза Ердоган, цитиран от „Анадолката агенция“ .

„Въпреки нарастването на населението от три до осем милиарда през последните 60 години, количеството на валежите, които имаме на Земята, не се е променило“, каза той, добавяйки, че свързаните с изменението на климата бедствия като суши, наводнения и горски пожари се наблюдават все по-често.

„Опазването на водните ресурси, преди да достигнат границата на потребление, тяхното ефективно използване и правилно управление се превърна в задължение, а не в избор“, добави Ердоган.

Той смята, че в бъдеще борбата ще е за водните ресурси.

„Очевидно е, че в следващия период ще има борба за водни ресурси и производство на храни, по подобен начин, както се водеше борба за петрола в миналото“, каза Ердоган.

Подобни статии

Арнолд Шварценегер катастрофира в Лос Анджелис, ранена е жена (СНИМКИ)

Актьорът не е пострадал при инцидента Холивудският актьор и бивш губернатор на...

Още в катергорията

Арнолд Шварценегер катастрофира в Лос Анджелис, ранена е жена (СНИМКИ)

Актьорът не е пострадал при инцидента Холивудският актьор и бивш...

Възможна е нова среща на върха между САЩ и Русия

Това обаче ще стане при ясно договорени правила Възможно е...

Макрон отива на посещение в Германия

Френският държавен глава Еманюел Макрон ще посети Германия във...