Иван Демерджиев: Срещу Гешев има оплаквания за натиск. Проверяваме ги!

Мотивите за искането да се отстрани главния прокурор Иван Гешев са в няколко посоки-решения на европейските съдилища. Главният прокурор носи отговорност върху дейността на прокуратурата. Гешев се изживява като център на политическа власт. Допустимо ли е той да е център на политическата власт? Има различни сигнали от различни граждани, те набъбват всеки ден. Някои са неприятни като факти

Това каза по БТВ министърът на правосъдието Иван Демерджиев.

„Гешев много обича в аванс да осъществява някаква защита. Очаквайте неща, свързани с неговата дейност – в лично качество, упражнявайки функциите си на прокурор и на ръководител на прокуратура. Проверяват се тези обстоятелства. Извършвани са действия срещу хора, които са съдействали за нещо. Има оплаквания за натиск“, твърди той.

„Трябва много сериозно да се замислим, дали членовете на ВСС трябва да приключат участието си в този орган. Нов ВСС трябва да разгледа внимателно искането за отстраняването на Гешев. Сега ВСС заобикаля проблема с различни процедурни хватки. Той не иска да решава проблема, а да ги заобиколи“, каза още министърът.

Относно обвиненията за заплахи от Митко Каратиста той уточни, че очаква отговори от главния прокурор: „Това лице не ме вълнува, а очаквам действията на Гешев. Бях разпитван в София през март и април т. г. по досъдебно производство от следовател. Следователят ми написа, че е върнат елегантно на друга служба и се занимава с тривиални дела. Това е станало минути, след като излезе статията за заплахите. Става въпрос, че съм бил част от протестиращите срещу главния прокурор и че много бързо и лесно да се  окажа в специализираната прокуратура. Година и половина мина вече от този сигнал. Те са адресирани до главния прокурор“.

Кадър: bTV

Подобни статии

Доц. Мангъров: Това вече го играхме! Маймунска шарка никога не е била особено опасна инфекция!

Материал за размисъл: По повод плашещите изказвания на някои изтъкнати „специалисти“ до...

Още в катергорията