Ирина Тенчева и Армиите на Барби поклонниците

#Aко имате тийнейджър в дома си, вече вероятно сте наясно колко са важни за него социалните мрежи. Според данните от проведено в България социологическо изследване сред подрастващите, по инициатива на Dove и проекта Dove Self-Esteem, 62 % от момичетата на възраст 10-17 използват филтри, а 56 % използват приложения за редактиране на снимки. Знаете ли още, че вероятно дъщеря ви е от онези 59%, които имат нужда от одобрението на приятелка, за да публикуват снимка? До каква степен изображенията в социалните мрежи създават комплекси и изкривяват представата ни за самите нас в реалността – разговаряме с една популярна майка на тийнейджъри и успешна жена – Ирина Тенчева.

От 2004 г. насам проектът за самочувствие на Dove е обучил над 69 милиона млади хора в 150 страни в увереност в себе си и се е превърнал в най-големия доставчик на образование за самооценка от този вид. Глобалната мисия на Dove от 2004 до 2030 година е да помогне на 250 милиона млади хора да изградят самочувствие.

Заедно с #URBN ви представяме серия интервюта, в които разговаряме с експерти, родителите и публични личност относно опасностите от изкривеното селфи. Програмите за редактиране на изображения, които някога са били достъпни само за професионалисти. В наши дни те вече са напълно достъпни, като само с едно натискане на бутона се превръщаме във фотомодели със звездна визия от стаите си у дома.

През 2021г. България също се присъедини къмDove self-esteem program. С помощта на „Академия за родители“ бяха проведени близо 50 обучения за подобряване на самочувствието сред повече от 1000 ученици, в училища из цялата страна. Обученията бяха както онлайн, така и присъствени, в зависимост от епидемиологичната обстановка към дадения момент. Проведени бяха 8 уебинара с над 7000 гледания от родители, тъй като именно те, родителите, играят ключова роля при изграждане на телесното самочувствие в подрастващите.

Доколко е положителен образа на истинската красота? Какво представлява тя? Въпроси, които все по-често си задаваме дори ние възрастните, вперили поглед в социалните мрежи в телефона си или в телевизора. Как това влияе на самочувствието на порасналия човек – повечето от нас вероятно са твърдо убедени, че всъщност не им пука особено. Поне не привидно. Или поне не си признаваме.

Наблюдавайки подрастващите, обаче, тези заключения едва ли са валидни. Все повече тийнейджъри са толкова запалени по филтрите и редактирането на снимки в социалните мрежи, че прекарват часове в това занимание. И тук идва опасността, алармират психолозите. И питат реторично: „Не губят ли децата ни представа за реалността? Чувстват ли се грозни? Как да им покажем, че всичко това е онлайн фалш?’

Срещаме се с Ирина Тенчева, за да почерпим от личния ѝ опит – като майка на тийнейджъри.

„Не преживявам красотата като образ. За мен по-скоро е усещане и преживяване“, казва Ирина.

„Лично аз, до 13-годишна възраст носех очила. Със сигурност не съм се възприемала за красавица, не се възприемам за такава и днес, но това никога не е било най-важното нещо за мен. От дете съм се интересувала от безброй неща, развивала съм всевъзможни хобита, комуникирала съм с различни хора, експериментирала съм всякак… Толкова много неща ми се правеха, в толкова много интереси горях, че изобщо не ми е оставало време да се фокусирам върху несъвършенствата си. Благодарение на личният стил на майка ми, изградих свой такъв. Развих култура на грижа за тялото и лицето си, но всичко останало, което може да ви се стори привлекателно в мен, се дължи на съдържанието под опаковката. На моята история. На моята душевност“, споделя Ирина Тенчева.

Тя е категорична, че животът на децата ни в социалните мрежи може да бъде положителен и полезен, ако те бъдат научени да ги използват правилно.

„Като един вид лични медийни канали, през които да разкажат на света за това, което ги вълнува: за красотата, смисъла и уменията, които развиват; за реалните си малки или големи победи, то тогава отправната точка, от която ще се случва всеки лайк и публикация ще е съвсем различна за тях. Стимулът за тийнеджърите да присъстват във виртуалното пространство ще има поощряващ уникалността им ефект’, смята тя.

Фокусът на нейните близки, които са ви помагали в най-крехката ѝ възраст да изгради самочувствието си, никога не е бил върху външния ѝ вид.

„Родителите ми работеха много и се интересуваха преди всичко от успеха ми в училище. За духа и изграждането ми като човек във възрастта преди пубертета, най-голям принос имат бабите ми, които ми показаха толкова красота, предадоха ми толкова умения и техники за самопознание, че изграждането на самочувствието ми се случваше напълно естествено във времето, като след всяка постигната цел и след всяко изправяне след неуспех, започнах да се отнасям с повече респект към самата себе си“, споделя откровено популярната майка.

„Когато се огледаме и открием с колко прекрасни хора сме заобиколени, колко достойни личности ни симпатизират и ценят – това определено би трябвало да ни подскаже, че май сме готини и е редно и ние да се ценим. Така говоря и на децата ни“, казва тя.

Затова и смята, че самочувствието и възприятието на децата ни, трябва да се гради в дома, с подкрепата на най-близките им възрастни. Ирина Тенчева използва и тази своя мотивация за създаването на книгата „Ритуали в кухнята“.

„Вярвам, че едно от нещата, които различават нас хората от животните е способността да придаваме романтика, цвят и допълнителна смислова украска на ежедневните си дейности. Можем да седим на морския бряг и пред нас да е залязващото слънце и толкоз. А можем да преживеем залеза, зареждайки се с красота, споделяйки момента, създавайки вълшебен спомен, който да изниква в съзнанието ни когато имаме нужда от доза покой и хармония. По същия начин – можем да влезем в кухнята и да „завъртим нещо набързо“, колкото „да се яде“. А можем да направим и една фина пренастройка в ума си, заради която пребиваването край печката и на масата да бъдат време за релакс, време за мен тук и сега, време за създаване на чудесни моменти – моменти на осъзната благодарност и изразена обич. Ритуалът е онази добавена стойност, която превръща обикновеното в магическо. В този смисъл, да, животът, в който има ритуали от обич е зона, в която хората нямат проблеми със самочувствието, защото любовта, която получат им е достатъчна“, смята Ирина Тенчева.

Хвърля се с най-голямата си страст в най-непознатите за нея приключения и проекти. Изборът, в какво да вложи времето и сърцето си не се e случвал никога заради самочувствието ѝ, а заради огромното желание и вълнение „да не пропусна да опитам и това“.

Снимка: DOVE & Личен архив

„Увереност да седна и да събера на едно място най-харесваните от семейството ми рецепти се случи заради изкрата, която запалиха в мен приятелите ми именно в социалните мрежи – в Instagram. По време на първия локдаун, за развлечение започнах да готвя на живо и да си говоря с дами, които заедно с мен изпълняват рецептите ми. От дума на дума, от месец на месец, неусетно си оформихме наша малка общност, която ме побутна в посока издаване на книга, за което благодаря от сърце. Ето тази сбъдната мечта е един позитивен пример за смисленото ползване на социалните мрежи“, споделя тя.

Снимка: DOVE & Личен архив

За нейната книга и профилите ѝ в социалните мрежи определено можем да кажем, че красотата личи още на снимката. Защото не е достатъчно просто да сме излезли добре, за да ни кажат, че сме красиви. Нужно е нещо повече…

„Социалните мрежи не са мястото, което посещавам, когато искам да видя красотата, която ме докосва. Това как изглеждаме от определен ракурс, в определен момент, заснети с определена техника много рядко може да запечати истинската красота, която носим. Именно затова фотографията е изкуство, а добрите фотографи са много повече психолози и творци, отколкото техничари, настройващи апарат и натискащи копче“ смята тя.

Ако говорим за физическата красота при хората, за Ирина Тенчева тя е сбор от физическата индивидуалност, харизмата и историята, която по някакъв начин е отбелязана във външността на човек.

Като майка на тийнейджъри, питаме я дали забелязва проблем сред подрастващите в самочувствието им и момичетата или момчетата са по-застрашени от това?

„Възрастта на пубертета винаги е време на самотърсенето и самоизследването. Така беше и когато нямаше социални мрежи. Метаморфозата от дете към възрастен е свързана с безброй въпроси, на които всеки сам за себе си отговаря. Проблемът на съвремието е, че пространството е залято с изкривени образи и неверна информация, от които децата създават погрешна представа за света и за себе си. Когато добавим и липсата на време за пълноценна комуникация на родителите, както и отсъствието на ментори в живота на децата, се оказва, че тийнейджърите нямат коректив, така да се каже нямат “адекватно огледало”, в което да се погледнат, да открият кои са, да се харесат и да пожелаят да представят уникалността си пред света. Било то през професията си. Било то през заниманията в свободното си време, че дори и през социалните мрежи.

Тя споделя,че се старае да бъде честна и обективна с децата си, така че да вярват и да знаят, че когато нещо във вида или в поведението им не допада на майка им – няма да им бъде спестено

“ Но също така, че ако им кажа, че нещо е прекрасно, то със сигурност е такова. Похвати нямам. Само старание да бъда близка с тях, да им показвам повече истинска красота и с това да им помагам да си създават реални критерии за красиво-грозно, добро-лошо, смислено-глупаво, които да прилагат и върху себе си и върху ситуациите, които животът ще им предложи“, казва популярната майка.

Не е никак трудно да разпознаеш изкривените стериотипи за красота.

„Всички изглеждат еднакво несъвършени и незавършени в изкуственото си псевдосъвършенство“, казва откровено Ирина Тенчева.

„Лично аз вярвам, че е въпрос на време този балон, пълен с филтри, неуспешни пластични интервенции и грим, превръщащ лицата на дамите в безизразни платна, да се спука. Свободата е част от усещането да си млад и в този смисъл се надявам, че съвсем скоро момичета и момчетата ще осъзнаят, че изкуствено натякваните от социалните мрежи критерии за яко и красиво им отнема много от свободата. И просто ще се откажат да бъдат част от армиите на барби поклониците“.

Самата тя не смята, че е станала зависима към социалните мрежи.

„Ако се отнася до мен и хората над 30 години,  пандемията и онлайн комуникацията отвори вратите на домовете ни към външния свят повече отвсякога: Хоум скулинг, хоум офис, лайв чатове и предавания, излъчвани от кухните и дневните ни. Лично аз се показах на приятелите си в IG в много по-естествена среда и вид, което ме накара да се почувствам чудесно“, споделя тя.

При тийнейджърите, обаче, нещата не стоят съвсем така. Заради постоянното стоене с включена камера пред компютрите, децата започнаха да се “вторачват” в несъвършенствата си и сравнявайки ги с “тунингованите образи”, които следят в социалните мрежи, отключиха хранителни и други психически разстройства, пряко свързани със самочувствието им.

„Бих била доволна ако една сутрин се събудя и открия, че светът съществува в едно измерение – реланото сега, че няма филтри, няма приложения за ретуш и обработка. Но тъй като това няма да се случи единственото, което ни остава е да работим върху разбирането за ценно, красиво и уникално.

Вземете мерки с нас. Присъединете се към тази кауза. Изтеглете безплатните ресурси на Dove, стартирайте обучение и помогнете на подрастващите да повишат самочувствието си. Нека им помогнем да заблестят, още днес тук

Източник: Dir.bg

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията