Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни

Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сферата на спорта на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП.

Преговорите ще води съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

В уводните си думи Кирил Петков отбеляза, че когато се сложат националните приоритети напред, изведнъж, кой зад коя табелка стои, губи значение. „Това го усетихме в дискусиите. Така че много се радвам, че разговорите до този момент са мегаконструктивни“, каза Петков.

До събота „Продължаваме промяната“ продължава серията от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии. Във всяко от обсъжданията ще участва по един от лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

„Има такъв народ“ предлага младежките дейности да преминат в министерството на образованието. Идеята е споделяна и от представителите на БСП.

Децата и техните родители да получават ваучери за спорт и сами да избират клубовете и треньорите, предложиха от „Демократична България“.

От ДБ са убедени, че е необходима ревизия в дейността на Министерство на младежта и спорта от страна на Сметната палата и Агенцията за финансов надзор. Друг ангажимент, за който те настояха, е в рамките на един управленски мандат да бъдат изградени физкултурни салони във всяко училище.

Според Стоименов е необходимо преместване на фокуса от елитния към масов спорт, към развитието на ученическия спорт. От ДБ настояват да бъдат допускани спортните треньори в училищата, както и да бъде популяризиран календара за ученически и спортни надпревари, така че спортните състезания в училище, да се превърнат в значимо събитие от ежедневието на всеки ученик.

От формацията настояха и за данъчни облекчения за фирми, които инвестират в спорта, както и за развитие на спорта като средство за интеграция на уязвими групи. ДБ предлагат и изграждане на информационна мрежа за наличната общинска спортна инфраструктура, която да се ползва споделено от детско-юношеските спортни клубове, както и насърчаване на общините да инвестират в спортни съоръжения.

Вихрен Крамолински от ДБ настоя за еднакво финансиране на олимпийци и параолимпийци. Той посочи, че параолимпийците получават пет пъти по-малко от своите колеги и изрази несъгласие с предлаганото от служебния министър на спорта 64 процента увеличение на възнаграждението за параолимпийците. От ДБ настояха и за преразглеждане на методиката за разпределение на средствата за подпомагане на спортните клубове, както и за изграждане на публичен информационен регистър на спортните клубове.

Освен това от ДБ поискаха и финансиране на спортни клубове и федерации от страна на бизнеса, както и за заделяне на минимум един процент от БВП на страната за развитието на спорта. Сред основните приоритети на формацията са развитието на първо място на детско-юношеския спорт, на масовия и на трето място на професионалния спорт.

Ирина Мутафчиева засегна и темата за младежките политики. По думите й именно те са оставени на заден план и са разхвърляни по различни министерства. Тя настоя за координирана младежка политика и приемане на национална стратегия за младежта.

Източник: Епицентър

Подобни статии

Ключовите фигури на 12-годишното управление на ГЕРБ продължават да заемат досегашните си постове в МВнР

Външно министерство беше единственото ведомство, което не претърпя реформи по време...

Още в катергорията