Кирил Петков обобщава: Разговорите до този момент са мегаконструктивни

Започнаха преговорите за съставяне на правителство между експертите в сферата на спорта на „Продължаваме промяната“, „Демократична България“, „Има такъв народ“ и БСП.

Преговорите ще води съпредседателят на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков.

В уводните си думи Кирил Петков отбеляза, че когато се сложат националните приоритети напред, изведнъж, кой зад коя табелка стои, губи значение. „Това го усетихме в дискусиите. Така че много се радвам, че разговорите до този момент са мегаконструктивни“, каза Петков.

До събота „Продължаваме промяната“ продължава серията от дискусии по ключови политики с цел изработване на коалиционно споразумение. Във всяка от дискусиите по различните теми са поканени да участват по трима експерти от БСП, „Има такъв народ“ и „Демократична България“.

На тях ще бъдат обсъдени основните проблеми на съответния сектор, предложенията и мерките, които се предвиждат според програмите на различните партии. Във всяко от обсъжданията ще участва по един от лидерите на „Продължаваме промяната“ Кирил Петков и Асен Василев.

„Има такъв народ“ предлага младежките дейности да преминат в министерството на образованието. Идеята е споделяна и от представителите на БСП.

Децата и техните родители да получават ваучери за спорт и сами да избират клубовете и треньорите, предложиха от „Демократична България“.

От ДБ са убедени, че е необходима ревизия в дейността на Министерство на младежта и спорта от страна на Сметната палата и Агенцията за финансов надзор. Друг ангажимент, за който те настояха, е в рамките на един управленски мандат да бъдат изградени физкултурни салони във всяко училище.

Според Стоименов е необходимо преместване на фокуса от елитния към масов спорт, към развитието на ученическия спорт. От ДБ настояват да бъдат допускани спортните треньори в училищата, както и да бъде популяризиран календара за ученически и спортни надпревари, така че спортните състезания в училище, да се превърнат в значимо събитие от ежедневието на всеки ученик.

От формацията настояха и за данъчни облекчения за фирми, които инвестират в спорта, както и за развитие на спорта като средство за интеграция на уязвими групи. ДБ предлагат и изграждане на информационна мрежа за наличната общинска спортна инфраструктура, която да се ползва споделено от детско-юношеските спортни клубове, както и насърчаване на общините да инвестират в спортни съоръжения.

Вихрен Крамолински от ДБ настоя за еднакво финансиране на олимпийци и параолимпийци. Той посочи, че параолимпийците получават пет пъти по-малко от своите колеги и изрази несъгласие с предлаганото от служебния министър на спорта 64 процента увеличение на възнаграждението за параолимпийците. От ДБ настояха и за преразглеждане на методиката за разпределение на средствата за подпомагане на спортните клубове, както и за изграждане на публичен информационен регистър на спортните клубове.

Освен това от ДБ поискаха и финансиране на спортни клубове и федерации от страна на бизнеса, както и за заделяне на минимум един процент от БВП на страната за развитието на спорта. Сред основните приоритети на формацията са развитието на първо място на детско-юношеския спорт, на масовия и на трето място на професионалния спорт.

Ирина Мутафчиева засегна и темата за младежките политики. По думите й именно те са оставени на заден план и са разхвърляни по различни министерства. Тя настоя за координирана младежка политика и приемане на национална стратегия за младежта.

Източник: Епицентър

Подобни статии

Претърсиха офиса на главния архитект на Кърджали заради подкуп

Разследващи са претърсили офиса на главния архитект на Кърджали Делин Запартов,...

Още в катергорията

Претърсиха офиса на главния архитект на Кърджали заради подкуп

Разследващи са претърсили офиса на главния архитект на Кърджали...

ПП не пое протегнатата ръка на ДБ, ще се явява самостоятелно на изборите

„Продължаваме Промяната“ ще се яви самостоятелно на изборите на...

Богомил Бонев: Вече е ясно, че ДБ отива под чертата!

Току що съобщиха първите резултати от изборите. ПП ще...