Крум Зарков ще се кандидатира за лидер на БСП на прекия избор догодина

Той лично обяви участието си във вътрешните избори 

Избраният за депутат в 47-ото Народно събрание Крум Зарков ще се кандидатира за лидер на БСП на очаквания пряк избор догодина. Спекулации за кандидатурата му имаше от седмица, но тази вечер той обяви участието си във вътрешните избори в новото предаване „Демокрацията“ на ТВ1, съобщава „Дневник“.

Според взетото „на подпис“ решение на Националния съвет миналата събота конгресът на БСП трябва да се събере на 22 януари, за да констатира оставката на Корнелия Нинова след изборния крах, да обяви временен лидер и да насрочи втория в историята на партията пряк избор за лидер.

На първия на 12 септември 2020 г. Корнелия Нинова спечели втория си мандат като лидер на първия пряк избор с гласовете на 43 228 социалисти при 53 807 гласували от 80 236 членове по списък. Основният й опонент тогава бе предишният й заместник Кирил Добрев.

Очаква се зад Крум Зарков да застанат както критиците на Корнелия Нинова, така и редови социалисти. Има спекулации, че настоящият лидер ще лансира Кристиан Вигенин за неин наследник.

Днес Крум Зарков каза, че не е кандидатът на вътрешната опозиция и че се надява да има достатъчно конкуренти за поста. Според него изборът трябва да е пряк и да не се връщат старите правила за избор на лидер – от конгреса. Той обеща, че ако стане лидер, БСП ще работи по темите, които вълнуват и млади, и възрастни.

Юристът Крум Зарков (39 г.), който е завършил право в „Сорбоната“ в Париж, бе част от екипа на „Позитано“ 20 на предишния лидер Михаил Миков. След избирането й Корнелия Нинова го покани в тясното ръководство на БСП – Изпълнителното бюро, където бе доскоро. След изборната загуба на 4 април т.г. той и Янаки Стоилов поискаха оставката на Нинова и после бяха отстранени от бюрото, където имаше и други смени. Той е и член на широкото ръководство – Националния съвет, като м.г. е единственият избран в него с мнозинство (повече от половината от гласувалите на конгреса, другите 184 места се попълват по вишегласие или заради заеманата длъжност).

Крум Зарков е депутат в 44-ото, 45-ото и 46-ото Народно събрание като депутат от Русе, като в първите две е зам.-председател на парламентарната група, а във всички – зам.-председател на правната комисия.

Подобни статии

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска партията. Миков...

Още в катергорията

Михаил Миков: От днес не съм член на БСП, нужна е нова лява партия

Бившият председател на БСП Михаил Миков обяви пред БНР, че напуска...

Депутат на ИТН ще е новият шеф на Тотото

Това става ясно от внесените документи в Търговския регистър...

За фашизма в България и Македония

Защо се сърдим на македонците, че ни викат бугари-татари,...