Лукашенко обяви за екстремистка най-старата медия

Властите в Беларус обявиха за екстремистка най-старата медия в страната, съобщи „Ройтерс“. Това стана в деня, в който „Наша нива“ празнуваше 115 години от създаването си, предаде „Свободна Европа„.

Новината идва след забраната на десетки медии в страната. Към този момент 29 беларуски журналисти са в затвора, в ареста или очакват да започнат съдебните дела срещу тях, съобщава Беларуската асоциация на журналистите. Решението да се обяви „Наша нива“ за екстремистко издание беше взето от съда във вторник. Това стана в отговор на иск, подаден от Министерството на информацията. Решението означава, че всеки, който цитира или препубликува статии на „Наша нива“ може да получи до 7 години затвор.

За екстремистки бяха обявени и каналът на изданието в Телеграм, както и страниците в другите социални мрежи. През юли 2021 властите вече блокираха онлайн изданието и арестуваха главния му редактор Яхор Марцинович и журналиста Андрей Скурко. Режимът на Лукашенко усили натиска си срещу независимите издания и неправителствените организации след многомесечните протести в страната. Те започнаха през август 2020 г. след президентските избори, смятани от опозицията за фалшифицирани. Официалните резултати определиха Александър Лукашенко за президент за шести пореден мандат. САЩ и ЕС не признават тези резултати.

Подобни статии

Протести срещу COVID мерките в Западна Европа

В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу мерките против...

Още в катергорията

Протести срещу COVID мерките в Западна Европа

В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу...

Мария Захарова: В Германия възкресяват фашистката пропаганда срещу Москва

Вдъхновена от американски източници, германската преса преработи идеологическата и...