Министър Денков: 5 ученици са дали положителна проба за COVID-19 от общо 37 832

Според него забавянето на тестовете от доставчика не е било очаквано. Наличните тестове ще стигнат за месец

„37 832 ученици са били тествани. От тях има 5 положителни проби – 2 в София, и по една във Варна, Добрич и Пазарджик“, заяви образователният министър проф. Николай Денков относно тестването на учениците от 1 до 4 клас. 3509 са били доброволците, от които 3271 са родители.

2717 са тестваните учители, от които положителните проби са дали 6 от тях. Според министъра тези положителни проби са предпазили от заразяване останалите деца.

Winbet – удвои тръпката от играта! (18+)

Доставени са допълнителни 86 000 теста. Те ще бъдат разпределени в Пловдив, Бургас, Русе и Враца.

„Цялата идея е, че няма единен ден за стартиране на всички. Както е обяснено в заповедта, това става при три изпълнени условия – тестове налични, родители, които са готови да им тестват децата, и учители и доброволци, които да тестват учениците. Това, че някой не е започнал днес, не е проблем. Това за нас е нов модел, който, ако проработи правилно, може да ни позволи да не връщаме децата в онлайн обучение. Това зависи от начина, по който се реализира самото тестване и доколко добросъвестно се изпълнява то”, обясни министър Денков.

Според него забавянето на тестовете от доставчика не е било очаквано. Наличните тестове ще стигнат за месец.

„Оттук нататък родителите могат да подадат по всяко време декларация за съгласие за тестване. Единственото условие е това да е два дни преди връщането на ученика в клас”, обясни министърът и посочи, че към момента връщането на по-големите ученици в клас не е на дневен ред. Това вероятно ще се случи, след като пристигне доставка на 1,5 млн. теста и се изготви план.

Следващото тестване на учениците по график е в сряда. След това тестове ще се направят в понеделник или вторник, в зависимост от ситуацията след изборите.

Кадър: NOVA

Подобни статии

„Вторични трусове“ в македонските медии след визитата на Петков

Очаквано, визитата се използва за вътрешнополитическите битки между СДСМ и управлявалите...

Още в катергорията

„Вторични трусове“ в македонските медии след визитата на Петков

Очаквано, визитата се използва за вътрешнополитическите битки между СДСМ...

На 22 януари БСП събира 961 делегати на 50-я си конгрес в НДК

Заради пандемичната обстановка от делегатите на конгреса ще се...