Николай Денков: Тестовете на децата не могат да се правят от родителите и пред училището

24 часа родителите имат право да направят бърз антигенен тест или ПСР, който да потвърди, че резултатът е положителен, като тогава се карантинира паралелката, добави Денков

Служебният образователен министър Николай Денков бе повече от категоричен, че пред училището не могат да се тестват децата. Нямаше никакво желание и готовност да се слагат мерки от този тип. Много е лесно да се критикува със задна дата, но никой нямаше да приеме мерките отпреди 15 септември, призна Денков пред БНТ.

„Нека да погледнем каква е съпротивата днес, когато сме върха на вълната“ призова Денков, добавяйки, че не всички деца се завръщат в училище, защото фирмите подведоха МОН и не всички тестове пристигнаха в склада.

Пред училището децата не могат да бъдат тествани. Тестовете се правят вътре в класната стая, по определен ред не от родителите, а от екипите в класните стаи, поясни Денков.

Той посочи, че и децата, и доброволците влизат с маски в клас, прави се тестването отново с маски и след което ако има положителни един или два теста, децата се отделят, а другите продължават да учат.

24 часа родителите имат право да направят бърз антигенен тест или ПСР, който да потвърди, че резултатът е положителен, като тогава се карантинира паралелката, добави Денков.

„Учителят не може да откаже да бъде тества, да няма зелен сертификат и да преподава. Това е забранено“, категоричен бе той. Условията са три – тествани деца, осигурени тестове и да има родители, които са съгласни. Едно от тези три неща да липсва, продължаваме с онлайн обучение. Ако учителят откаже да бъде тестван, трябва директорът на съответното училище да намери заместващ учител, но ако не намери, тогава децата ще трябва да останат да учат онлайн, обясни Денков.

Той посочи, че родителите имат опция да отидат на работа или да изчакат половин час пред училището, но няма как да бъдат оставени деца, които са вирусоносители в училище. Няма как да свършим това общо усилие, ако го оставим само на учителите, министерствата и директорите. Няма да стане така, подчерта служебният образователен министър.

Той отбеляза, че това, което се вижда досега е, че обществото не иска да спазва общите правила, които гарантират общо здраве. Всеки е готов да пази собственото си дете, но готови ли сме да пазим другите деца? Не сме готови!, посочи Денков. За него е ненормално, когато се създава такава среда, се създава риск за учителите.

Министърът на здравеопазването има основна цел да осигури здравето на хората, а ние сме тези, които трябва да създадем организацията с наличните тестове. Всеки, който не спазва правилата, трябва да си носи последствията. Учител, който не дойде на работа, трябва да излезе в отпуска, а родител, който не пуска детето си на училище с щадящи тестове, това си е негова отговорност. Ако падне заболеваемостта под 250 на 100 000, тогава тестването ще стане излишно, обясни Денков.

„Денят днес и следващите дни са изключително важни и ако успеем в тази акция всички заедно, може би никога няма да оставим децата в дистанционно обучение. Дайте да се опитаме да го направи, отколкото да не го направим“, призова Денков. Той увери в заключение, че детските градини и ясли продължават да работят в настоящите условия.

Кадър: БНТ

Подобни статии

Богомил Бонев: Вече е ясно, че ДБ отива под чертата!

Току що съобщиха първите резултати от изборите. ПП ще се яви...

Още в катергорията

Богомил Бонев: Вече е ясно, че ДБ отива под чертата!

Току що съобщиха първите резултати от изборите. ПП ще...

Проф. Росен Стоянов: Ръката на ДБ, подадена към ПП за общо явяване на вота, остана увиснала

"Хората, които се вторачват в рейтинги, обикновено пропускат реалността",...