Новият щам вече е в Австралия

Първите два случая са от хора пристигнали от Южна Африка

Първите два случая на заразяване с новия щам на коронавирус Омикрон бяха регистрирани в Австралия, съобщи Министерството на здравеопазването. Двама души, които са се върнали в Сидни от Южна Африка на 27 ноември вечерта, са дали положителна проба за коронавирус. По-късно е потвърдено, че инфекцията е с новия щам Омикрон. И двамата заразени, които преди това са преминали пълен курс на ваксинация срещу COVID-19, са в изолатор под лекарско наблюдение.

Други 12 души, които също са пристигнали в Австралия от Република Южна Африка на 27 ноември, са под карантина в болница в Сидни. „Останалите 260 пътници от полета от Доха и членовете на екипажа на Qatar Airways са изпратени в държавния карантинен център“, казаха от министерството.

От 27 ноември Австралия ограничава въздушния трафик с Ботсвана, Зимбабве, Лесото, Малави, Мозамбик, Намибия, Сейшелите, Есватини и Южна Африка поради разпространението на нова мутация на коронавирус в тези страни. Влизането от тези щати е разрешено само на австралийски граждани и притежатели на разрешение за пребиваване в страната, които при пристигането си трябва да преминат двуседмична карантина в Хауърд Спрингс под лекарско наблюдение.

В На 26 ноември Световната здравна организация (СЗО) определи щама на коронавирус B.1.1.529, открит в Южна Африка, с гръцката буква Омикрон. СЗО заяви в изявление, че щамът „има голям брой мутации, някои от които предизвикват безпокойство“.

Подобни статии

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната са убити...

Още в катергорията

ООН: 16 милиона украинци се нуждаят от хуманитарна помощ

По предварителни оценки в Украйна от началото на войната...

Лиз Тръс: Трябва да научим уроците си от Украйна и да защитим Тайван

Великобритания трябва да продължи да изгражда търговски връзки с...

Вучич: Искат да прогонят сърбите от Косово

Последните решения на Прищина са взети с цел да...