НСИ: Ръст на производствените цени през октомври с 24,1% годишно заради все по-скъпата енергия

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ ускоряване на потребителска инфлация през октомври с 1,8% месечно и с цели 6% на годишна база

През октомври 2021 година производствените цени в България се увеличават с близо 4% спрямо предишния месец и отбелязват рекорден ръст на годишна база от над 24% в резултат на нов силен скок на енергийните цени, показват данни на Националния статистически институт. Те са доказателство за продължаващо повишаване на инфлацията в близките месеци, коментира БНР.

Общият индекс на цените на производител в България (PPI индекс) се повишава през октомври 3,8% спрямо предходния месец. Най-драстично повишение с 8,8% е регистрирано при цените в добивната промишленост и при производството и разпределението на електрическа енергия – повишение с 6,4%, докато в преработващата промишленост месечното повишение е с 2,5 на сто.

На годишна база общият индекс на цените на производител в страната бележи рекорден ръст с 24,1% спрямо октомври 2020 г.

Рекорден ръст на цените с 47,0% спрямо октомври 2020 г. е регистриран при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия, в добивната промишленост годишното повишение на цените е с 14,3% и в преработващата промишленост – със 17,4 на сто.

По-значителен ръст е отчетен при производството на основни метали – с цели 47,5%, производството на химични продукти – с 24%, производството на дървен материал и изделия от него, без мебели – с 25,6%. Намаление на цените се наблюдава при производството на тютюневи изделия (понижение с 0,4%).

Индексът на цените на производител само на вътрешния пазар в България се увеличава през октомври с 4,5% на месечна база и с 25,2% спрямо година по-рано (спрямо октомври 2020 г.).

Индексът на цените на производител на международния пазар пък нараства с 2,6% спрямо предходния месец и с 22,4% спрямо съответния месец на 2020 година.

По-рано този месец НСИ оповести доклад, отчитащ ускоряване на потребителска инфлация през октомври с 1,8% месечно и с цели 6% на годишна база.

Рязкото повишаване на производствените цени предполага по-нататъшно ускоряване на потребителската инфлация и през следващите месеци.

Подобни статии

„Булгаргаз“: Очакваме газовата връзка с Гърция да бъде въведена в експлоатация най-късно до 1 юли

След поредното отлагане на пускането в експлоатация на газопровода IGB, „Булгаргаз“...

Още в катергорията

Икономист: Възможен е нов скок на цените на тока през април

Инфлацията ще се окаже по-сериозен проблем от пандемията, прогнозира...