Олаф Шолц ще бъде новият канцлер на Германия

Олаф Шолц ще стане следващият канцлер на Германия. Това стана ясно, след като неговата Социалдемократическа партия (СДП) подписа днес споразумение със Зелените и Свободните демократи (СвДП) за формиране на нова управляваща коалиция, предава БНР.

Воденият от левоцентристки партии алианс обяви днес споразумението за съставяне на новото германско правителство, което поставя социалдемократите (СДП) начело на страната за първи път от 16 години насам, според коалиционния договор, с който се запозна АФП.

Два месеца след като СДП победи консервативната коалиция ХДС-ХСС на Ангела Меркел на парламентарните избори, тя сключи споразумение със Зелените и либералните Свободни демократи, което ще назначи настоящия финансов министър Олаф Шолц, на 63 г., за канцлер.

Следващото германско правителство ще въведе отново „спирачка за дълга“ през 2023 г. и ще се стреми да прекрати използването на въглища до 2030 г.

Германия ще възстанови конституционно установения лимит на дълга от 2023 г., заяви бъдещото правителство в коалиционното споразумение, като същевременно запази обещанията си да инвестира значителни средства в климата и инфраструктурата през следващите години.

„От 2023 г. ще се придържаме към изискванията на дълговата спирачка“, заявиха трите партии в пакта. Спирачката, която ограничава годишното вземане на заеми, беше отменена през 2020 г., за да се справи с икономическите последици от пандемията.

Трите партии, които ще съставят следващото правителство на Германия, планират да се откажат от въглищата до 2030 г., осем години по-рано от преди, съгласно коалиционния договор.

Социалдемократите, Зелените и либералната СвДП се стремят да „ускорят поетапното премахване на въглищата до 2030 г. в идеалния случай и да оставят зад себе си технологията на двигателите с вътрешно горене“, се казва в документа, като се добавя, че те ще се стремят и към въглеродна неутралност до 2045 г.

63-годишният Шолц е министър на финансите и вицеканцлер на Меркел от 2018 г. насам.

Очаква се Шолц да бъде избран за канцлер през седмицата от 6 до 12 декември. Според съобщения в медиите изборът на Олаф Шолц за канцлер трябва да се състои най-късно на 8 декември. Най-ранната възможна дата е 6 декември. Ако това действително се случи, служебният канцлер Ангела Меркел ще пропусне да отбележи рекорд на поста. Тогавашният канцлер Хелмут Кол, който дава на Меркел първия ѝ пост в кабинета, е на поста си 5869 дни. Меркел ще го изпревари на 17 декември. Ако планът на коалицията се осъществи, на Меркел ще ѝ останат девет дни.

Бъдещият канцлер на Германия подари на Ангела Меркел храст дрян в саксия, който да отглежда вкъщи, на последното заседание на настоящия кабинет, съобщи „Билд“.

Латинското наименование на растението е Cornus controversa. Както отбелязва вестникът, подаръкът съвсем не е случаен. Храстът ражда черни плодове (цвят, символизиращ Християндемократическия съюз). Освен това почвата, в която расте, трябва да е много влажна, което на немски се описва с думата sauer. Това е фамилията на съпруга на Ангела Меркел – Йоахим Зауер.

Членовете на германското правителство аплодираха връчването на подаръка.

Подобни статии

Протести срещу COVID мерките в Западна Европа

В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу мерките против...

Още в катергорията

Протести срещу COVID мерките в Западна Европа

В редица държави в Западна Европа имаше протести срещу...

Мария Захарова: В Германия възкресяват фашистката пропаганда срещу Москва

Вдъхновена от американски източници, германската преса преработи идеологическата и...