От „Продължаваме промяната“ обещали енергетиката на Дечо Колев?

Колев, преминал през НДСВ и ГЕРБ, замесван в няколко корупционни сделки в енергетиката, е бил спонсор и на ПППП

От ПП „Продължаваме промяната“ са обещали Министерството на енергетиката на Дечко Колев, пише BIG5 по данни на свои два независими източници, участващи в преговорите за съставяне на правителство. Дечко Колев е бил един от основните спонсори на „Продължаваме промяната“ която като новоучредена партия събра рекордна сума от спонсори за предизборната си кампания. Общият размер на даренията от частни лица седмица преди гласуването е 1 246 003.26 лв. по изчисления на Сметната палата, като само от три частни лица „харвардци“ са получили шестцифрени суми.

Явно за благодарност, Министерство на енергетиката е обещано на Дечко Колев, разкриват нашите източници. За отбелязване е обаче, че фигурата му, макар и непопулярна в общественото и медийното пространство, е под знака на притесняващи обвързаности – и политически, и икономически. Нека припомним, че Дечко Колев през последните две десетилетия смени няколко партии, като се започне от НДСВ. Има свои близки хора в „Има такъв народ“ на Слави Трифонов, но и в „Продължаваме промяната“. Неговият син пък – Иван Колев, беше депутат от ГЕРБ. Бащата Дечко Колев бе един от най-щедрите спонсори, постлали пътя за първото идване на власт на ГЕРБ.

Освен със стабилни връзки сред няколко партии, баща и син Колеви са замесвани и в корупционни сделки в сферата на енергетиката пред последните 10-20 години, което буди силно притеснение в кого отива този важен стратегически сектор за България в момент на енергийна криза. Дали лично Дечко Колев, или пък синът му Иван Колев, или пък близко до тях лице ще оглави ключово министерство, е въпрос да се реши до дни.

Нека припомним няколко факта от енергийните скандали, в които са забъркани пряко Дечко Колев и сина му Иван Колев.

През 2009 година, в началото на управлението на Бойко Борисов, Иван Колев е депутат от ГЕРБ. Заедно с баща си Дечко Колев се разкри, че са замесени в злоупотреби за милиони левове в ТЕЦ „Марица Изток II“. Данни за това разкри тогава председателят на Гражданска Лига на България Стефан Гамизов. Тогава той представи на прокуратурата документи, за които е категоричен, че разкриват и доказват извършените измами, касаещи злоупотреби в енергетиката, картелни споразумения и търговия с влияние. Според самия Стефан Гамизов, тези сигнали е трябвало да са подадени в прокуратурата и националната следствена служба. Гамизов е категоричен, че става въпрос за източване на ДДС и се налага да се възстанови ДДС на Марица Изток 2 в размер на 2 522 787.20 ст. към септември 2009 г. Злоупотребите са ставали в периода 2001-2007-ма година.

Тогава Гамизов разясни на нарочна пресконференция, че Дечко Колев е получил договор за 18 милиона лева за повишаване мощността на седми блок на ТЕЦ Марица Изток 2. Процедурата е организирана така, че господин Колев да я спечели. Оказва се обаче, че Колев и групата около него нямат намерение да изпълняват договора. Мениджърът на централата в един момент решава да си потърси неустойките, а дневно загубите на блока възлизат между 70 000 и 100 000 лева, като за годините от 2006 до 2009 г. злоупотребите на групата около Колев възлизат на около 400 милиона лева.

Точно по това време с протекциите на Дечко Колев синът му става депутат от ГЕРБ. „Героите“ са купували ток за предприятията си от ТЕЦ Марица Изток 2 за 4-5 стотинки, а са го препродавали на многократно по-висока цена, казва през 2009 г. Гамизов пред медии. Той посочи и че освен това, групата на Колев наема консултанти за 12 милиона евро за старата част на Марица Изток 2. Платени са им 47 милиона лева.

Двамата Колеви – баща и син, изскачат и в друг енергиен корупционен скандал, разкрит през 2016 г. от разследващия сайт „Биволъ“. Тогава Иван Колев вече не е действащ депутат, но пък явно е запазил влиянието си в енергийния сектор и успява да се облагодетелства с 500 милиона лева от доставка на въглища за ЧЕЗ. Тона става ясно от договорите, които бяха заличени от сайта на Агенцията за обществени поръчки, но разкрити от „Биволъ“.

Става дума за неоткриваеми общо 625 договора на внушителната стойност от 1 140 363 214,88 лв. Според „Биволъ“ почти 40% от тази сума или 478 463 533,19 лв. от всички договори се падат на неработещата ТЕЦ Варна, която е собственост на електроразпределителното дружество ЧЕЗ. Това са няколко големи договора за доставки на въглища, които са сключени с две фирми.

Контрактите са следните: 925 000 EUR за „ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД; 1 900 000 EUR за “ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД; 34 212 500 EUR за “ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД; 54 948 000 EUR за “ЕВРОКВЕСТ ЕНЕРДЖИ“ ООД; 46 512 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД; 104 500 000 EUR за „БУЛМИНЕРАЛ“ ООД. Общата стойност на изброените договори е 245 822 500 млн. евро, а зад изброените фирми стои името на Дечко Колев.

Името на сина Иван пък се свързва с построяването на петзвездния хотел “Стара Загора” и модерната болница „Тракия“. Преди да стане депутат, той е бил в ръководството на редица фирми от бащиния холдинг. Бил е член на съвета на директорите на “Енергоремонт – Гълъбово” АД, “Металик” АД и “Чугунолеене – Първомай”, управител на “Комерсиал” ЕООД, “Ида Метан” ЕООД, “Ида Транс” ЕООД.

„Всички изброени договори за доставка на въглища за ТЕЦ Варна са били сключени в периода 2010-2011 г., когато член на надзорния съвет на „ЧЕЗ България“ ЕАД беше Димитър Стефанов – Митко Каратиста, приближен до ГЕРБ и представител на фирми на Румен Николов – Пашата“, уточнява още „Биволъ“.

Остават броени дни да разберем точно в чии ръце отива енергийното бъдеще на България. Към момента изглежда, че остава в същите ръце.

 

Подобни статии

Още в катергорията