Париж отлага наказателните мерки срещу Лондон заради риболова

Франция ще отложи наказателните мерки срещу Обединеното кралство, докато продължават преговорите за риболовните права след Брекзит, заяви президентът Еманюел Макрон. От „Даунинг стрийт“ казаха, че приветстват хода на Париж и ще продължат интензивните дискусии и днес.

Париж бе заплашил, че ще блокира достъпа на британски риболовни съдове до френски пристанища от полунощ по повод на спора за издаване на лицензи за риболов на френските траулери в британски води. Макрон обаче заяви пред журналисти в Глазгоу, че санкциите ще бъдат отложени, тъй като преговорите ще продължат.

Британската страна изрази задоволство от хода на Франция. Според „Скай нюз“ вчера дори са били издадени няколко лицензи на френски кораби като акт на добра воля за намаляване на напрежението.

От канцеларията на френския президент съобщиха, че очакват британския отговор на френските предложения за лицензите до сряда.

Междувременно британският министър за Брекзит лорд Дейвид Фрост заяви, че е приел поканата на френския министър по европейските въпроси Клеман Бон за среща в Париж в сряда. Еманюел Макрон все пак бе предпазлив в изявлението си като посочи: „Ще видим до къде сме стигнали утре в края на деня, дали нещата наистина са се променили.“

Източник: БНР

Подобни статии

275 са новите случаи на COVID-19 у нас

Новите случаи с коронавирус за денонощието у нас са 275 при...

Още в катергорията

275 са новите случаи на COVID-19 у нас

Новите случаи с коронавирус за денонощието у нас са...

Одобриха проект на Меморандум за разбирателство между ядрените регулатори на България и Турция

Министерският съвет прие решение за одобряване на проект на Меморандум за...

Турция блокира процедурата за присъединяване на Швеция и Финландия в НАТО

Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за...