Полският премиер за позицията на ФРГ относно „Северен поток -2“

Новото германско правителство трябва да направи всичко възможно, за да не се превърне газопроводът в инструмент от руския арсенал

Полският премиер Матеуш Моравецки се надява, че следващото германско правителство ще заеме по-критична позиция по отношение на „Северен поток – 2“. Това той заяви в интервю, извадки от което бяха публикувани от агенция DPA, цитирано от Fakti.bg

Моравецки смята, че новото германско правителство трябва „да направи всичко, за да предотврати газопроводът да се превърне в инструмент в арсенала на Русия“. „Това е, освен всичко друго, инструмент за манипулиране на цените на енергията“, казва полският премиер.

Руската страна многократно е подчертавала, че „Северен поток – 2“ е изключително комерсиален проект и се изпълнява съвместно с европейски партньори. На 13 октомври руският президент Владимир Путин, по време на пленарната сесия на Руската енергийна седмица, посочи, че „дори през най-трудните периоди на Студената война Руската федерация редовно, непрекъснато, изпълнявайки изцяло договорните си задължения, доставяше газ за Европа“.

Сегашното германско правителство, което се очаква да подаде оставка през декември, подкрепи газопровода. В новия кабинет ще бъдат включени „зелените“, които са известни с критиките си към проекта. В същото време в новото коалиционно споразумение „Северен поток – 2“ изобщо не се споменава. Пише само, че всички енергийни проекти трябва да отговарят на европейското законодателство.

Строителството на „Северен поток – 2“ беше напълно завършено на 10 септември 2021 г. Първоначално се планираше газопроводът да бъде завършен до края на 2019 г., но строителството беше забавено заради санкциите на САЩ. Газопроводът се състои от две линии с общ капацитет 55 милиарда кубически метра годишно, които минават от руския бряг през Балтийско море до Германия. За да се пусне в експлоатация, газопровод трябва да получи регистрация на независим транспортен оператор. Тя е необходима за съответствие с Директивата на ЕС за газа.

Подобни статии

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха инициативата на...

Още в катергорията

Русия няма да въвежда зелен сертификат

В средата на декември депутатите от Държавната дума одобриха...

Лавров: Чакаме отговори за разширяването на НАТО на Изток

Не основаваме политиката ни на принципа "ако", това е...