Радев пред ректори и преподаватели във Варна: Силата на науката днес е в обединението

Проф. Анелия Клисарова – преди 5 години повярвах в президентската двойка, но те надминаха очакванията ми

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова се срещнаха с ректори и преподаватели от варненските университети. Те присъстваха на изложбата „Новите будители“, която представя варненските университети по пътя на модернизацията и ключовите проекти, в които пет от шестте варненски университети участват

„Това, което сте направили и курса, който сте поели, се откъсвате напред във времето. Изпреварвате държавната политика, както и всички стратегии, които се разработват в България в областта на науката. Силата на науката днес е в обединението. С това, което правите, заслужавате званието „Новите будители“, както е кръстено и самото събитие“, заяви Румен Радев.

Според него не е възможно днес да се развива изолирана наука сама за себе си. Радев подчерта, че можем да успеем като държава и общество, само ако трансформираме нашата икономика по-бързо към кръгова, дигитална, зелена икономика. „Икономика, която да гарантира висок устойчив темп на растеж, базиран на нови технологии и иновации. Това няма как да стане, ако не трансформираме нашата система на висше образование. А всъщност вие правите точно това – образование, насочено към научни постижения, изследователска работа, развойна дейност и към практиката. Образование, което да обединява всички клонове на знание и да партнира по-тясно с бизнеса“, каза още президентът. По неговите думи хората, които излизат от университетите, като продукт, трябва да бъдат успешни и да могат по най-бързия начин да се включат в тази икономика и да дават висока добавена стойност.

„Ние нямаме друг път. Не само да изнасяме суровини. Трябва да изнасяме повече готови продукти, завършени, високотехнологични. А това няма как да се получи, без хората, които вие създавате. Не само като инженери, лекари, специалисти, но и като личности. Хора, които да обичат България и да не търсят своята реализация навън, като представа за света, а тази представа да изграждат тук, по модела, който вие им задавате“, подчерта Радев.

Според него светът все повече ще се дели на държави, които разработват високи технологии и диктуват световния дневен ред, и държави, които остават в периферията. „С това обединение, вие създавате бъдещето на България“, каза още Радев.

„През последните години българската наука е най-недолюбваното дете в нашата политика. За всичко се намират пари, но най-малко са за наука, образование, култура“, посочи Илияна Йотова. Тя изрази надежда след изборите на 14 ноември да има стабилно мнозинство в парламента и стабилно правителство от хора, убедени, че без наука и образование няма как да има развито общество и развита държава.

Йотова поздрави присъстващите с Деня на народните будители и посочи, че той не трябва да е само на 1 ноември, а всеки ден. „Държавата ви дължи много. Благодаря ви, че не само давате знания и умения, а превърнахте университетите в научни средища“, заяви тя.

Варненските университети бяха част от инициативата на Илияна Йотова за промяна на ПМС 103, която улесни достъпа на чуждестранни студенти от български произход в българските висши учебни заведения.

Проф. Анелия Клисарова: Преди 5 години повярвах в президентската двойка, но те надминаха очакванията ми.

„Преди 5 години повярвах в президентската двойка, но те надминаха очакванията ми. Толкова силни, независими, горди, отговорни. Борци за справедливост, честност, против корупцията. През тези 5 години вие доказахте своите силни страни и не успяхме да видим слаби“, заяви проф. Анелия Клисарова. Тя обясни, че във Варна университети са с различни професионални направления. “Но това не ни пречи да сме заедно, в името на науката и знанието, в името на качеството на обучение“, подчерта тя.

По-късно Румен Радев и Илияна Йотова разговаряха с представители на туризма и ИТ сектора. Основна тема на срещата бяха възможностите за проекти за развитие, заложени в Плана за възстановяване и устойчивост.

Подобни статии

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите с „Газпром“....

Още в катергорията

Транспортното министерство с репресивни мерки срещу избрани превозвачи

Румен Петков отново настоя за незабавно подновяване на разговорите...

Петков и транспортния бранш се разбраха, но протестите в сряда остават

Имахме три часа разговор между транспортния бранш и правителството....

Сербезова: До август електронното здравно досие на пациентите ще обхване всички дейности

„Поетапно до месец август електронното здравно досие на пациентите...