Рашков: Уверявам обществото, че е изключена всякаква възможност за злоупотреби с машините

Допълнителните машини са бизнес на Сиела Норма, а не на българската държава. Те се съхраняват на склад на самата фирма, който склад се намира на друг адрес. Този, който ги е закупил, той трябва да отговори на въпроса защо ги е взел“, разясни Рашков

„Уверявам обществото, че е изключена всякаква възможност за злоупотреби с машините. Убедени сме, че изборният процес ще протече нормално“. Това заяви вътрешният министър Бойко Рашков  на пресконференция, предаде Novini.bg.

 

По темата с допълнителните машини за гласуване Рашков подчерта, че проверката е установила, че въпросните 199 машини са закупени от Сиела Норма и се съхраняват в съвсем друг склад, различен от този, в който се намират устройствата за вота в неделя.

„Голям шум се вдигна с тези машини. Направиха се големи внушения, че някой иска да провали изборите, да ги опорочи и т.н. Има машини, които са закупени, които са извън склада. Ситуацията е проста за разбиране – страната ни закупи достатъчно брой машини, те се съхраняват и охраняват от жандармерията. Достъп до тях не може да има никой, който няма разрешението на ЦИК, включително и служителите, които охраняват склада. Тези машини са доставени от Сиела Норма и ЦИК има отношение по покупко-продажбата им. Допълнителните машини са бизнес на Сиела Норма, а не на българската държава. Те се съхраняват на склад на самата фирма, който склад се намира на друг адрес. Този, който ги е закупил, той трябва да отговори на въпроса защо ги е взел“, разясни Рашков.

Вътрешният министър увери, че няма причини за тревога в обществото.

 

Длъжни сме да даваме информация, защото ни обвиняват в несъществуващи грехове. Ще изнесем съществена информация във връзка с изборите и каква е ситуацията по отношение на нарушававето на политическите права на гражданите – дали не са притиснати от властолюбците в нашата страна, каза още Рашков.

„Изводът е, че някои политически партии не са се отказали да купуват гласове от българските избиратели. Те искат чрез престъпленията, предвидени в Наказателния кодекс, да заемат отново властови позиции. В тази връзка, за голямо съжаление, сме свидетели на такава криминална от основно две партии – ГЕРБ и ДПС. Всички тези клипове и снимки, които сме подготвили, са за тези две партии. Така искат да вземат властови позиции някои наши политици – чрез престъпление“, допълни вътрешният министър.

„Откъде са тези финансови средства? Нима смятата, че това са лични спестявания на някой български политик? Не можем да бъдем толкова наивни. Това става с асфалтовата сага в България. Не само свързани с АМ „Хемус“, а и с други подобни обекти. Няма да спра да наричам строителството на АМ „Хемус“ кражбата на века, защото нямаме такъв подобен случай, с извратеното прилагане на ин-хаус процедурата и с озеленяването на бъдещите участници на АМ „Хемус“. Авансово по тази процедура, без да е обявена поръчка, са сключени няколко договора, които са пред мен и които са за над 10 млн., от които половината са платени авансово – без търг, без поръчка, без избор на субект, а с директно договаряне“, коментира още Бойко Рашков.

,,Много се надявам в бъдеще, че ще спре тази криминална дейност, при която се разнасят куфари с пари, да ги раздават главно на бедни, малоимотни хора. Както разбрахте, това е практика, която се прави основно от две партии“, обясни силовият министър.

 

Подобни статии

Митрофанова: Москва обмисля скъсване на дипломатическите отношения с България

“Когато викат посланика в МВнР и казват, че искат да експулсират...

Още в катергорията

Костадинов: Петков е опасен за управлението на страната, превръща ни в пушечно месо

“Премиерът е заплаха за националната сигурност и моментално трябва...

НАЦИОНАЛНА ТРАГЕДИЯ! Киро скимти пред Митрофанова, моли, тя да оттегли нотата си. Този не знае къде се намира!

След като публикувахме нотата, която руският посланик Еленеора Митрофанова...