Стефан Янев: Кабинетът не е повлиял за изгубените гласове на БСП

Заслугата ни за победата на ПП е индиректна, благодарение на дейността на двете поредни правителства, смята служебният премиер

„По волята на българските избиратели потенциалната коалиция ще трябва да бъде съставена от партии с различен политически мироглед, с различна ориентация. Потенциално, без да определяме кои ще бъдат те”.

Това заяви служебният премиер Стефан Янев в ефира на NOVA NEWS.

Според него тези партии ще имат изключително трудната задача, в кратък период от време, да изработят платформа, коалиционно споразумение и основни политики.

„Българите очакват реформи и потвърдиха това за пореден път с вота си на последните избори. Задачата на бъдещата коалиция не е лесна. Нека като коментатори отстрани да не се опитваме да внушаваме какво трябва да правят, а да им дадем възможност да се справят със сложната задача, която имат“, призова Янев.

Според Янев близо 2/3 от българите няма да са представени в новия кабинет. Той обаче поздрави бързината, с която започнаха преговорите между партиите за ново правителство. Относно формацията на Кирил Петков и Асен Василев служебният премиер посочи, че за да дойдат на власт, на тях им предстои да изминат дълъг и интересен, но и много отговорен път.

„Това е пътят на съставяне на мнозинство, на коалиция, която ще е в състояние да подкрепи редовен кабинет, натоварен с очакванията на всички гласували българи. Всичко това е в развитие, ще следим. Нека отсега да не раздаваме присъди и оценки, а да оставим хората да работят спокойно, защото тази дейност е изключително отговорна. Аз бих казал, че е много специфично в нашата действителност”, добави служебният премиер.

Според него заслугата на неговия кабинет за победата на ПП е индиректна, благодарение на дейността на двете поредни служебни правителства.

„За служебния кабинет до голяма степен се получи ефектът да покаже институционалност. Тоест – как институциите да работят в интерес за гражданите, как да защитават по най-добрия начин обществения интерес и средства, по отношение на тяхното отговорно и в рамките на закона харчене. Служебният кабинет успя да демонстрира и отговорност към българските граждани. Аз не претендирам, че правя отчет на служебния кабинет, нито че оценката, която ще бъде дадена от българските граждани, ще е еднозначна. Това е моята лична оценка. Според мен служебният кабинет успя да вдъхне надежда, че промяната е възможна, че е възможно да се работи открито, честно и в интерес на гражданите, обществените средства и националния интерес“, обясни Янев.

Според него очакванията и отговорността към „Продължаваме Промяната” са големи, но Петков и Василев добре разбират това.

Янев предпочете да не влиза в медиен диалог относно оставката на Корнелия Нинова като председател на БСП и думите ѝ, че е била атакувана от служебния кабинет и инициативния комитет, издигнал Румен Радев.

„Не бих искал да тълкувам нейните думи и решения, които, надявам се, са взети напълно съзнателно и обосновано. Принципът на работа на служебния кабинет, който аз съм спазвал, е да не коментирам политически решение и изказвания, които, от гледна точка на естеството на работа на служебния кабинет и от неговата непартийна представителност, не е необходимо да се влиза в такъв тип разговори. Нито да се разсъждава и анализира. Доколкото съм запознат – говорителят на кабинета е написал нещо не в качеството си на говорител, а в своя личен профил. Говорих с него, но не бих казал, че има някаква особена драма там”, обясни служебният премиер и подчерта, че той и колегите му министри са се старали да взимат непартийни решения.

Според него служебният кабинет не е повлиял на гласовете, които са изгубили от БСП на тези избори. Той подчерта, че служебното правителство не е страна в започнатия спор.

„Стремежът ми от самото начало е за институционалност. Тоест поведение в интерес на обществото и прокарване на такъв тип публично говорене, което да е достатъчно ясно, прозрачно и добре комуникирано с обществото. Всеки един български гражданин да бъде лесно и аргументирано запознат с тези решения. Да кажем, че това е една от причините да не бъдат критикуван яростно. Без да се лаская, от влизането в служебния кабинет съм се опитал да запазя и да демонстрирам начин на публично говорене, който е достатъчно отговорен, обран и балансиран. Който съответства на длъжността, която заемам в момента. Смятам, че министър-председателят на България трябва да говори ясно, разбрано, и в същото време балансирано, без да сочи с пръст този и онзи и без да търси виновници. Да, ние не сме съвършени, имали сме грешки, но в крайна сметка това са условията, в които работим. Общият знаменател е, че работим в обществен интерес”, смята Янев.

Според него партиите, които тепърва ще преговарят за правителство, трябва да работят принципно по отношение на припокриването на визиите им за държавата и предварително обявените им програми.

 

Подобни статии

Още в катергорията