Странни детайли около убийството на Елена Ганчева

Министерството на вътрешните работи на Кралство Нидерландия и Централата на Европол в Хага бавят по неясни засега причини обстоятелствата, при които е умъртвена 31-годишната българка от Русе Елена Ганчева, пише Флагман бг.

Ганчева е била служител на Агенцията за сигурност на Европа и от 3 години е работела в централния ѝ офис, което прави смъртта ѝ още по-шокираща за близките ѝ в България.

Няма как да има публично известни данни за длъжността, която е заемала. Само подчертаваме, че през седалището на Европол в Хага минава най-секретната информация за борбата с тежката международна престъпност и тероризма, трафика на наркотици и изпирането на пари, организираните измами, фалшифицирането на евро и контрабанда на хора.

Паралелното журналистическо разследване за двойната смърт на Елена Ганчева и 32-годишния ѝ годеник Христо Кацаров от Бургас навлиза от днес във фаза, будеща недоумение не само по фактическата обстановка в апартамента на ул. „Емащрасе“, където, според криминалните полицаи на Холандия, е била намерена застреляна младата жена.

Дотук бе известно, че веднага след края на предизборната кампания за парламента, кандидат-депутатът от ГЕРБ във Втори МИР Бургас Христо Кацаров поема със самолет за Холандия, където е имал уговорка да се срещне, по негови думи, с годеницата си.

Срещата им трябвало да се осъществи в Хага, където двамата щели да прекарат почивката му след предизборната кампания.

Според оповестени сборни данни от холандски и български медии, Кацаров е пристигнал въоръжен с пистолет на мястото на срещата – в апартамента на Ганчева.

Двамата се скарали, тъй като тя му отказала брак, след което той я застрелял и си тръгнал. Отново преминал две граници със самолет, с пистолета в себе си, прибирал се е в апартамента си в София и петък следобед, 19 ноември, се е самоубил със същия този пистолет, виждайки през прозорците, че към жилищния блок се приближават цивилни полицаи, за да го арестуват.

Дотук няма официална информация от българското МВР дали оръжието е законно притежавано или не. Това трябва да кажат от служба КОС към Първо РУ-Бургас, където е постоянният адрес на Христо, както и да посочат какви са причините, поради които се е налагало да носи лично оръжие, за да му се издаде разрешително при затегнатия у нас режим.

Ето какво съобщават приятелите на Елена, с които тя е поддържала тясна връзка в Хага. Първо, момичето е завършило Право в The Hague University of Applied Sciences – UNIFY, популярен ВУЗ за българите в Холандия.

Била е отличничка, печели конкурс за назначаването ѝ в Централата на Европол, след като е преминала през всички стъпала за специфичната престижна длъжност преди 3 г.

Точен, лоялен и целеустремен човек. Тя била винаги пряма в отношенията си с хората и е изключено да е подвеждала Христо за силата на чувствата си.

Тези, които я познават, смятат, че по-скоро той си е въобразявал, че може да има сериозна връзка с тази жена и е виждал бъдеще с нея в брак.

Ако чувствата им са или взаимни, тя не би допуснала до подобен фатален край. Елена Ганчева не е имала зачислено служебно оръжие от Европол.

Живеела в Хага oт 10 г. Апартаментът в къщата на „Ема щрасе“ Елена държала под наем. Тя е била на работа във вторник, 16.11.21 г. – в добро здраве.

След като не се явява в офиса на следващия ден, в късните следобедни часове за това необичайно от нейна страна поведение, е информиран близък до нея човек. Елена не отговаря и на мобилния ѝ телефон.

В сряда вечерта близки до нея колеги влизат в апартамента ѝ, установяват, че нея я няма там. Всичко е подредено, няма следи от бурен скандал, какъвто би трябвало да последва, ако тя е отказала брак на пристигналия да я види любим. Елена просто липсвала в апартамента.

Затова е бил подаден сигнал до спешния телефон на МВР, че тя е изчезнала. В четвъртък полицията влиза в апартамента, но в отсъствието на близки на българката, след което до медиите стига новина, че вътре е намерена мъртвата жена.

От вътрешното ведомство на Холандия не са съобщавали тя да е била застреляна. Загадка остава къде, в апартамента, е намерено тялото и дали изобщо по жертвата е стреляно. Източник е категоричен, че сградата никой не е чувал шум, нито от скандал, нито от произведен изстрел.

На базата на разговори с много бивши съученици, колеги от Министерството на туризма и познати на Христо Кацаров – както в Бургас, така и в София, стана ясно, че той не е човек, който би планувал толкова прецизно убийство зад граница. За да пренесе оръжието си до Хага то би трябвало да е комплектовано и със заглушител, което още повече усложнява пренасянето му.

Родителите на Христо са уважавани учители, баща му преподава физическо възпитание и спорт в началния курс на ОУ „Васил Априлов“. В Бургас семейството живее на ул. „Иван Богоров“.

Продължава да виси въпросът – законен или незаконен е пистолетът, с който Христо се самоубива в столичния кв. „Дървеница“, където е живеел, докато е бил парламентарен секретар, а по-късно и началник на кабинета на министър Николина Ангелкова.

Христо Кацаров е завършил бургаската НЕГ и политология в СУ “Климент Охридски“, след което се установява в столицата и е член на структурите на ГЕРБ.

От 2017 г. до изтичането на мандата на предходното редовно правителство е работел в Министерството на туризма. Семействата и на двамата погубени млади хора са в шок. Тялото на Ганчева все още не е освободено от органите на тамошното МВР, а тялото на Христо се намира в столичната катедра по Съдебна медицина.

Подобни статии

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по сигнал на...

Още в катергорията

Прокуратурата прекрати проверка на Иван Гешев по сигнал на Бойко Рашков

Рашков има право да обжалва отказа Прокуратурата прекрати проверката по...

Извършват проверка в Община Стара Загора по сигнал за корупция

Служители на КПКОНПИ - Дирекция „Противодействие на корупцията“ извършват проверка в...

Изпратили сме в Спецпрокуратурата копия от подадените декларации за имущество и интереси от Кирил Петков

По повод изявление на говорителя на Специализираната прокуратура, разпространено...