Тайван получи официална покана от Джо Байдън за участие във виртуална Среща на върха за демокрация

Островната страна е твърдо решена да защитава демокрацията независимо какви предизвикателства се налага да преодолява по пътя

Поканата на Тайван да участва в Срещата на върха за демокрация, отправена от президента на САЩ Джо Байдън, е високо оценена от правителството и народа на островната държава – това съобщи Министерство на външните работи.

Виртуалната среща, която ще се проведе на 9-10 декември, събира правителствени лидери, и представители на гражданското общество и частния сектор от над 100 държави и територии. Дискусиите ще обхванат въпроси като противопоставяне на авторитаризма, борба с корупцията и насърчаване зачитането на правата на човека.

Тайван ще бъде представляван от Сяо Би-кхим, ръководител на Икономическото и културно представителство на Тайпе в САЩ, и Одри Танг, министър без портфейл. Те ще демонстрират решимостта на страната да защитава демокрацията, като същевременно ще споделят и опит в укрепването на управлението посредством дигитални технологии.

Според Министерство на външните работи, поканата е признание за дългогодишните усилия на Тайван за насърчаване на свободата, демокрацията и правата на човека. Доказателство за това са семинарите, организирани под егидата на Глобалната рамка за сътрудничество и обучение между Тайван и САЩ от 2015 г. насам, както и Националният план за действие за правата на човека.

Тайван е държава на първа линия, която стои твърдо пред лицето на нарастващия авторитаризъм. Като сила на доброто, страната е ангажирана да работи със съмишленици и граждански групи от страната и чужбината в свързани области от взаимен интерес – това казаха още от Министерството.

 

Подобни статии

Турция блокира процедурата за присъединяване на Швеция и Финландия в НАТО

Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за Финландия и...

Още в катергорията

Турция блокира процедурата за присъединяване на Швеция и Финландия в НАТО

Турция е блокирала началото на преговорите за присъединяване към НАТО за...

Илияна Йотова: Мерките на управляващите не са насочени към борба с инфлацията

Вицепрезидентът Илияна Йотова заяви, че представените мерки от управляващите...

Украинската армия обстрелва руснаци с US гаубици с надпис „От Америка с любов“

Украинската армия обстрелва руски цели с чисто нови гаубици...